Lakot pysäyttävät tuotannon Tornion terästehtaalla ja Lapin kaivoksilla

Teollisuusliiton ja toimihenkilöliitto Pro:n kolmipäiväinen lakko alkaa maanantaina.

lakot
Mies kävelee terästehtaalla metallista kulkukäytävää pitkin.
Outokummun terästehtaalla pidetään lakon aikana minimihenkilökunta palo- ja pelastustehtävissä.Antti Heikinmatti / Yle

Lakko vaikuttaa laajasti Lapin suurissa teollisuusyrityksissä. Outokummun terästehtaalla Torniossa tuotanto pysähtyy, samoin Outokummun kaivoksella Kemissä. Lakkoon osallistuu 1500 Outokummun työntekijää Kemissä ja Torniossa.

Lakko keskeyttää myös kaivostuotannon Agnico Eaglen kultakaivoksella Kittilässä sekä Bolidenin Kevitsan metallikaivoksella Sodankylässä. Kevitsan kaivoksen johtaja Peter Bergman arvioi lakon aiheuttavan noin puolen miljoonan euron menetykset päivässä.

Turvallisuuteen sekä ympäristönsuojeluun liittyvät tehtävät hoidetaan lakon aikana kaivoksilla parinkymmenen työntekijän voimin. Kittilän kultakaivoksen henkilöstöjohtaja Kaisa Saarijärvi kertoo, että esimerkiksi vedenpumppaukseen, ilmanvaihtoon ja tehdaspalokunnan toimintaan liittyvät tehtävät on rajattu luottamusmiesten kanssa lakon ulkopuolelle.

– Meidän on tietyt toiminnot turvattava täällä ihan kaikissa tilanteissa. Tällaista kaivosta ei voi koskaan jättää tyhjäksi, sammuttaa valoja ja palata parin päivän päästä asiaan, Saarijärvi toteaa. Kittilän kultakaivoksella on noin 470 työntekijää, joista noin 350 on joko Teollisuusliiton tai toimihenkilöliitto Pro:n jäseniä.

Myös Stora Enson Veitsiluodon saha pysähtyy lakon seurauksena. Veitsiluodon tehtaisiin lakolla ei kuitenkaan ole vaikutusta.

Lakko ulottuu Lapissa myös Kone Hissit Oy:n toimintaan. Hissien kunnossapito- ja huoltotöitä ei maanantain ja keskiviikon välillä tehdä. Vaaratilanteet, kuten hisseihin jumiin jääneet ihmiset hoidetaan hätäpäivystyksenä. Yhtiöllä on Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa kaikkiaan kymmenkunta työntekijää.

Teollisuusliiton jäsenten lisäksi lakkoon osallistuu Lapin teollisuusyrityksissä alkuviikolla noin 650 toimihenkilöliitto Pro:n työntekijää. Teollisuusliitto hylkäsi maanantaina valtakunnansovittelijan esityksen työehtosopimuksesta. Työnantajia edustavalle Teknologialiitto ry:lle esitys olisi kelvannut. Koko Suomessa lakkoihin osallistuu jopa 100 000 työntekijää.