Demokraattijohtaja Pelosi määräsi edustajainhuoneen laatimaan virkarikossyytteen Trumpia vastaan – "Faktat ovat kiistattomat"

Presidentti Donald Trump sanoo "demokraattien tulleen hulluksi".

Donald Trump
Nancy Pelosi
Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi tiedotustilaisuudessa 5. joulukuuta.Chip Somodevilla / AFP

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on määrännyt edustajainhuoneen oikeuskomitean laatimaan virkarikossyytteen presidentti Donald Trumpia vastaan.

– Presidentin toiminta on vakavasti rikkonut perustuslakia, demokraattipuoluetta edustava Pelosi perusteli päätöstään.

Edustajainhuone on viimeisten kahden viikon ajan kuullut todistajia ja asiantuntijoita Trumpin epäiltyyn virkarikokseen liittyen.

Trumpin epäillään pyrkineen saamaan ukrainalaisten poliitikkojen avulla itselleen poliittista hyötyä. Hänen epäillään käskeneen avustajiaan painostamaan Ukrainaa, jotta se aloittaisi rikostutkinnan, joka kohdistuisi Trumpin mahdolliseen presidentinvaalien vastaehdokkaaseen Joe Bideniin.

Missä mennään Trumpin virkarikostutkinnassa?

– Faktat ovat kiistämättömät. Presidentti on käyttänyt väärin valta-asemaansa omaksi poliittiseksi edukseen jäädyttämällä [Ukrainalle myönnetyn] sotilasavun ja käyttämällä tärkeää tapaamista presidentin virkahuoneessa painostamiseen saadakseen ilmoituksen poliittiseen vastustajaansa kohdistuvasta tutkinnasta, Pelosi sanoi televisioidussa lausunnossaan.

Donald ja Melania Trump käsi kädessä.
Donald ja Melania Trump saapuivat keskiviikkona Valkoiseen taloon Lontoon Nato-kokouksesta.Erin Scott / EPA

Miten käsittely etenee?

Edustajainhuoneen on määrä äänestää virkasyytteen nostamisesta vielä ennen joulua. Demokraattien hallitsemassa edustajainhuoneessa syyte todennäköisesti hyväksytään.

Presidentin varsinaisesta tuomitsemisesta päättää siinä tapauksessa ensi vuoden alussa kongressin ylähuone, senaatti. Sen käsittelyssä edustajainhuoneen valitsemat henkilöt toimivat syyttäjinä ja senaatin jäsenet tuomareina.

Senaatin sadasta paikasta republikaanien hallussa on 53. Demokraateilla on 45 paikkaa. Kaksi paikkaa on sitoutumattomilla edustajilla, jotka useimmiten äänestävät demokraattien mukana.

Syytteen hyväksyminen edellyttäisi kahden kolmasosan enemmistöä, joten kaikkien demokraattien ja sitoutumattomien, pitäisi äänestää sen puolesta, mutta myös 20 republikaanin.

Trumpia ei siis todennäköisesti tuomita virkarikoksesta. Jos niin kuitenkin kävisi, vaalikauden loppuun presidenttinä toimisi nykyinen varapresidentti Mike Pence.

Valkoinen talo: Hävetkää

Valkoinen talo on jo kommentoinut Pelosin päätöstä. Kommentissa presidentin esikunta kehottaa demokraattipuoluetta häpeämään.

Presidentti Trump ennakoi Pelosin päätöstä jo hetkeä aikaisemmin. Hän lähetti tviittejä, joissa toivoi asian etenemistä nopeasti senaattiin. Trump toivoi senaatissa reilua oikeudenkäyntiä ja lopputulosta, jotta maa saadaan pian takaisin raiteilleen.

Samalla Trump sanoi demokraattien "tulleen hulluiksi".

Myöhemmin julkaisemissaan Twitter-viesteissä Trump vakuuttaa republikaanien voittavan. Trumpin mukaan republikaanit eivät koskaan ole olleet yhtä yhtenäisiä kuin nyt.

Trump uskoo, että virkorikossyytteistä tulee rutiinia tulevienkin presidenttien kohdalla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP