Oikeuskansleri: Anne Berner ei rikkonut lakia tai virkavelvollisuuksiaan siirtyessään ministerin tehtävistä SEB-pankin hallitukseen

Oikeuskanslerin mukaan ministerin karenssia koskevaa lainvalmisteluhanketta on perusteltua jatkaa.

Anne Berner
Anne Berner.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne BernerJarno Kuusinen / AOP

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoo keskiviikkona antamassaan päätöksessä, että entinen viestintä- ja liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ei menetellyt lain tai virkavelvollisuuksiensa vastaisesti siirtyessään ministerin tehtävistä SEB-pankin hallituksen jäseneksi.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa ministerinä toimineen Bernerin ehdokkuus finanssijätin hallitustehtäviin tuli julki alkuvuodesta ja asiasta syntyi kohu.

Oikeuskanslerille tehtiin useita kanteluita, joissa arvosteltiin Bernerin ehdokkuutta SEB:n hallituksen jäseneksi ja vaadittiin hänen eroamistaan ministerin tehtävistä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vapautti Bernerin ministerin tehtävistä toukokuun lopussa. Berner aloitti SEB:n hallituksessa kesäkuun alussa.

Pöystin selvitysten mukaan ministeri Berner ja entinen pääministeri Juha Sipilä eivät antaneet asiasta eduskunnalle paikkansa pitämättömiä tietoja.

Pöysti kertoo päätöksensä johtopäätöksissä, että on perusteltua jatkaa jo aiemmin vireillä ollutta ministerin karenssia koskevaa lainvalmisteluhanketta.

Suomessa ministerien karensseista ei ole toistaiseksi säädetty laissa. Valtioneuvoston kanslia alkoi vuonna 2018 valmistelemaan lakiesitystä (siirryt toiseen palveluun), jolla ministerien siirtymistä uusiin tehtäviin olisi rajoitettu karensseilla eturistiriitojen ehkäisemiseksi.

Oikeuskansleri sanoo lähettävänsä päätöksensä valtioneuvoston kanslialle ja pyytää ilmoittamaan viimeistään 28. helmikuuta 2020, mihin toimenpiteisiin hänen päätöksensä johdosta on ryhdytty.

Lisää aiheesta:

Berner selvitti SEB-pankin hallituspaikkaa oikeuskanslerin kanssa – Sipilä: Erityisjärjestelyistä puhutaan myöhemmin

Anne Berner ei hae jatkokautta eduskuntaan – ehdolla SEB-pankin hallitukseen

Erikoinen kertomus – Näin tiedot Bernerin ehdokkuudesta SEB:n hallitukseen muuttuivat parissa päivässä