Hyppää sisältöön

Googlen perustajat astuvat syrjään, mutta säilyttävät vallan

Larry Page ja Sergey Brin päättivät väistyä johtopaikoilta samalla, kun teknologiayhtiöiden mukanaan tuomia muutoksia yhteiskuntaan on alettu tarkastella yhä kriittisemmin.

Sergey Brin (vas.) ja Larry Page vuonna 2005. Kuva: Peter Foley / EPA

Googlen perustajat Larry Page ja Sergey Brin ilmoittivat viime tiistaina astuvansa syrjään johtotehtävistään. Vaikka ilmoitus tuli yllätyksenä, sen vaikutukset yhden maailman suurimman yhtiön toimintaa jäävät vähäisiksi.

Googlen Alphabet-emoyhtiötä johtanut kaksikko on jo vuosien ajan ottanut etäisyyttä yrityksensä päivittäiseen toimintaan. Johtamisen sijaan Brin ja Page ovat keskittyneet lempiprojekteihinsa, joihin kuuluvat muun muassa itseohjautuvat autot, avaruusmatkailu, keinoliha, robotiikka ja ihmisen eliniän pidentäminen.

Piilaakson vaikutusvaltaisimman kaksikon katoaminen laboratorioihin näpertelemään tulevaisuuden teknologioiden kanssa on suututtanut niin Alphabetin osakkeenomistajat kuin amerikkalaispoliitikot (siirryt toiseen palveluun). Kun Facebookin perustaja Mark Zuckerberg on kiertänyt ympäri maailmaa pyytelemässä anteeksi yhtiönsä toimia, Brin ja Page ovat pysytelleet omissa oloissaan.

Nyt kun teknologiayhtiöiden mukanaan tuomia muutoksia yhteiskuntaan on alettu tarkastella yhä kriittisemmin, Brin ja Page päättivät poistua näyttämöltä myös virallisesti.

Tekniset ongelmat muuttuivat lainsäädännöllisiksi ongelmiksi

Alphabetin toimitusjohtajaksi nousee Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai. Neljän vuoden ajan Googlea johtanut Pichai ei ole Piilaakson perustaja-visionääri kuten Brin ja Page, mutta hänellä on paremmat valmiudet johtaa suuryritystä.

Pichai kävi syyskuussa Suomessa. Tästä voit lukea enemmän Pichaista.

Brin ja Page perustivat Googlen vuonna 1996. Koulutyöstä syntyneestä yrityksestä on vuosien aikana kasvanut biljoonan dollarin markkina-arvoa hätyyttelevä jättiläinen, joka hoitaa lähes kaikki internet-haut. Googlen Android-käyttöjärjestelmä pyörii suurimmassa osassa maailman älypuhelimista ja Youtubesta on tullut synonyymi nettivideolle.

Samalla kun Brinin ja Pagen perustama yhtiö on kasvanut, sen kohtaamat ongelmat ovat muuttuneet teknisistä haasteista yhä enenevissä määrin lainsäädännöllisiksi ongelmiksi. Näiden ongelmien ratkaiseminen ei ole kuitenkaan kiinnostanut Briniä tai Pagea.

Luopumalla Alphabetin johdosta Brin ja Page pyrkivät varmistamaan, ettei heidän jatkossa tarvitse olla vastaamassa vaikeisiin kysymyksiin. Tämä tehtävä on nyt sälytetty Pichaille.

Johtotehtävistä luopuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Brin ja Page luopuisivat vallasta. Miehet pitävät paikkansa Alphabetin hallituksessa ja säilyttävät 51 prosentin äänienemmistön itsellään. He siis eivät enää johda yhtiötä, mutta he päättävät yhtiön tulevaisuuden.

.
.