Hyppää sisältöön

Ihmiset riensivät auttamaan tulipalon jalkoihin jäänyttä päiväkotia – "Lähimmäisenrakkaus ja yhteisöllisyys ovat tulleet esille"

Lappeenrannan steinerpäiväkoti sai väistötilat vuoden loppuun asti lähellä olevasta steinerkoulusta. Uudet vakituiset tilat ovat vielä haussa.

Tulipalo tuhosi Steinerpäiväkodin irtaimiston Lappeenrannassa maanantai-iltana. Kuva otettu tiistaina 4. joulukuuta. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Lappeenrannan Steinerpäiväkodin viikko alkoi karmeasti. Tulipalo tuhosi kaupungin keskustassa sijainneen päiväkodin tilat maanantai-iltana.

Päiväkoti sai pikaisesti väistötilat lähellä sijaitsevasta steinerkoulusta. Koulun iltapäiväkerhon tila on kuitenkin ollut liian pieni kaikille 27 lapselle.

Tilanne helpottaa ensi viikolla, kun päiväkoti muuttaa steinerkoulun pihapiirissä olevaan rakennukseen. Siellä päiväkoti saa käyttöönsä neljä luokkahuonetta ja eteisen.

– Sinne mahtuvat lapset ja työntekijät hyvin, päiväkodin johtaja Minna Mansikka sanoo.

Tässä rakennuksessa päiväkoti toimii ainakin vuoden loppuun asti.

Vakituiset tilat edelleen haussa

Samalla päiväkoti etsii uusia vakituisia tiloja. Mansikan mukaan joitakin tarjouksia on viikon aikana tullut, mutta tilat sijaitsevat perheiden kannalta huonoissa paikoissa. Päiväkoti ei niihin voi mennä.

– Ne ovat esimerkiksi Taipalsaarella tai toisella puolella kaupunkia. Se voi tarkoittaa sitä, että meiltä tippuu puolet perheistä pois. Eivät he lähde viemään lapsia esimerkiksi Skinnarilaan tai Kanavansuulle.

Palanut rakennus sijaitsee Lappeenrannan keskustassa. Uudetkin tilat olisi Mansikan mukaan ihanteellisinta saada keskustan alueelta.

– Meidän päiväkotiin tulee lapsia joka puolelta kaupunkia.

Arkitavaroita ja leluja lahjoituksina

Tulipalo herätti ihmisten ja yhteisöjen auttamishalun. Mansikan äänestä kuulee ilon ja hämmennyksen, kun hän kertoo päiväkodin saamista lelu- ja tavaralahjoituksista.

– Lähimmäisenrakkaus ja yhteisöllisyys ovat tulleet esille. Tuntemattomatkin ihmiset soittavat ja haluavat lahjoittaa.

Päiväkoti on toivonut ja saanut arjessa tarvittavia tavaroita.

– Pyyhkeitä, lakanoita ja mattoja, jotta arki lähtee sujumaan ihan pelkästään näissä väistötiloissa, Mansikka sanoo.

Paikallinen kuljetusyritys on Mansikan mukaan luvannut lahjoittaa päiväkodille uudet patjat ja peitot lasten päiväunia varten.

– Toki on myös paljon perheitä, jotka haluavat lahjoittaa leluja ja lapsille jotain tärkeää.

Haastatteluhetkellä Mansikalla ei ollut tarkkaa kuvaa siitä, mitä tarvikkeita päiväkoti on jo saanut ja mitä on vielä tulossa. Täsmätoiveita hän ei siis osannut esittää.

Leluja kuitenkin koskee tärkeä huomio. Steinerpedagogiikassa ei käytetä muovimateriaalia, joten päiväkodin käyttämät lelutkin on valmistettu luonnomateriaalista kuten puusta, kankaasta tai villasta.

– Tulipalon tuhottua kaiken olemme vähän tinkineet tästä. On tärkeintä, että lelut ja tavarat tuovat hyvää mieltä lapsille, Mansikka sanoo.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole täyttää päiväkotia muovileluilla.

.
.