Talviuinti on noussut uuteen suosioon Keski-Pohjanmaalla: kävijämäärät ennätyskasvussa ja yhä nuoremmat hurahtavat lajiin

Hyinen vesi vetää puoleensa yhä enemmän harrastajia. Uintipäiviä on jouduttu lisäämään kasvaneen kysynnän takia.

avantouinti
Verkkojen avanto.
Heikki Haapalainen / Yle

Talviuinti on noussut uuteen suosioon Keski-Pohjanmaalla.

Kävijämäärät ovat lähteneet kovaan kasvuun viime ja tänä vuonna. Kokkolan Uintikeskus VesiVeijari sekä paikallinen avantouintiseura Kuutit ovat molemmat joutuneet lisäämään yhden uuden uintipäivän kasvaneen suosion takia.

Viime vuosi oli avantouintiseuralla Kuuteilla huippuvuosi, silloin hyiseen mereen Ykspihlajan Palman rannassa pulahti jopa 1400 eri kävijää.

– Into on ollut noususuunnassa myös tänä syksynä, saa nähdä paukkuuko taas ennätykset. Edellinen kova avantouintibuumi koettiin 2000-luvun alussa, kertoo puheenjohtajan paikalta väistyvä Kari Ås.

Yhä nuoremmat avantoon

Lajista ovat innostuneet nyt myös nuoret parikymppiset ja yhä useampi harrastaa sitä säännöllisesti.

Kokkolan Ykspihlajan Palmassa lisättiinkin uintivuoroja viiteen päivään viikossa, kun neljänä päivänä alkoi olla tunkua. Kokkolassa vanhimmat harrastajat ovat yli 70-vuotiaita ja nuorin 5-vuotias.

Uimahallin ulkoaltaille laji vetää kuukausittain noin viitisensataa uimaria ja kävijämäärät kasvavat.

Kälviäläinen Meeri Koittola hurahti lajiin pari vuotta sitten ja jäi koukkuun heti.

– Kälviän Ruotsalossa järjestettiin talvipäivä, missä oli mahdollisuus tutustua lajiin, eikä siihen muuta tarvittu. Siitä tuli heti talvipäivien ilo ja jo toisiin avantouinnin SM-kisoihinkin olen jo menossa, kertoo Koittola.

Suurin osa ihmisistä kaihtaa hyistä vettä, mutta Koittola ottaa pulahduksen haasteena. Vaikka avannossa sormet välillä puutuvat ja varpaita kipristää, niin hyviäkin tuntemuksia on jälkikäteen.

– Nukun avannon jälkeen selvästi paremmin ja nuorena loukkaamaani selkää kylmä hoitaa.