Toimittajalta: Trump saa virkasyytteen ja nimensä historiankirjoihin, mutta senaatin republikaanienemmistö pelastaa hänet viraltapanolta

Yhdysvaltain poliittisesti jakautuneessa todellisuudessa viraltapano olisi maailman kahdeksas ihme, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Donald Trump
Donald Trump käsi pystyssä. Taustalla Nancy Pelosi.
Nancy Pelosi seurasi helmikuun alussa Donald Trumpin kansakunnan tilaa käsittelevää puhetta.AOP

WASHINGTON Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi ilmoitti tänään torstaina, että edustajainhuone alkaa koota virkarikossyytettä presidentti Donald Trumpia vastaan.

Ilmoitus oli vain ajan kysymys, koska kaikki merkit ovat jo pitkään viitanneet siihen, että Trumpista tulee Yhdysvaltain historian kolmas virkarikossyytteen saanut presidentti.

Tällä viikolla ennusmerkit virkarikossyytteestä vahvistuivat entisestään.

Ensin alkuviikosta edustajainhuoneen tiedustelukomitea julkisti raportin, jonka päähavainto oli, että Trump on käyttänyt valtaansa väärin ja havitellut poliittista hyötyä itselleen ulkovallalta, Ukrainalta.

Kun oikeuskomitea tämän jälkeen kuuli eilen perustuslakiasiantuntijoita, ja tuossa kuulemisessa professorit listasivat jo useita virkarikossyytteeseen oikeuttavia presidentin rikkomuksia, muun muassa lahjonnan, vallan väärinkäytön ja henkilökohtaisen hyödyn hakemisen ulkovallan johtajalta, oli peli selvä.

Tilannetulkinta oli valmis myös Valkoisessa talossa. Jo tovi ennen Pelosin ilmoitusta presidentti Trump tviittasi, että jos demokraatit aikovat nostaa virkarikossyytteen, tekisivät sen nopeasti, jotta senaatissa voisi saada reilun oikeudenkäynnin.

Republikaanit syyttävät demokraatteja Trump-vihasta

Republikaanien ja Valkoisen talon mukaan koko virkarikosprosessi on ollut presidentille epäreilu ja vailla faktaperusteita. Republikaanien mukaan demokraatit vihaavat Trumpia ja ovat halunneet hänet syytteeseen vaalivoitosta lähtien.

Republikaanit ovat myös arvostelleet aikataulua ja sitä, ettei kaikkia todistajia ole kuultu.

Demokraatit todennäköisesti kuitenkin katsoivat, että vaikka prosessia kuinka pitkittäisi, ulkoministeri Mike Pompeoa tai kansliapäälikkö Mick Mulvaneya ei saada tutkinnassa kuultavaksi. Valkoinen talo on paitsi estänyt heidän osallistumisensa virkarikostutkintaan myös kieltäytynyt muusta yhteistyöstä, eikä ole toimittanut edustajainhuoneelle kymmeniä sen pyytämiä dokumentteja.

Demokraattien on arvioitu haluavan virkarikossyytteen edustajainhuoneesta vielä ennen vuoden loppua. Helmikuussa alkavat demokraattien esivaalit, eikä virkarikostutkinnan haluta vievän ilmatilaa tältä.

Edustajainhuoneesta virkarikossyyte siirtyy senaattiin, jossa varsinainen virkarikosoikeudenkäynti käydään. Siellä Trumpilla ei ole hätäpäivää, siitä pitää huolen senaatin republikaanienemmistö.

Maailman kahdeksas ihme olisi, jos Yhdysvaltain nykyisessä jakautuneessa poliittisessa ilmapiirissä Trump pantaisiin viralta.