1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhkarokko

Tuhkarokko sairastutti lähes 10 miljoonaa ja tappoi yli 140 000 ihmistä viime vuonna – WHO: Yhteinen epäonnistuminen

Maailman terveysjärjestön mukaan rokotuskattavuus ei kasva enää missään päin maailmaa.

Punaisen ristin työntekijä valmistautui antamaan tuhkarokkorokotteen Filippiinien pääkaupungissa Manilassa helmikuussa 2019. Kuva: Francis R. Malasig / EPA

Tuhkarokko tappoi viime vuonna maailmassa yli 142 000 ihmistä. Kuolleista suurin osa oli rokottamattomia, alle viisivuotiaita lapsia, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

– Se tosiasia, että yksikin lapsi kuolee rokottamalla estettävissä olevaan sairauteen on skandaali ja yhteinen epäonnistuminen maailman heikoimpien lasten suojelussa, jyrähti WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreysus torstaina.

Vuonna 2017 tuhkarokkoon sairastui maailmassa noin 7,5 miljoonaa ihmistä ja kuoli 124 000 ihmistä. Tälle vuodelle alustavat tuhkarokkoluvut näyttävät vielä viimevuotistakin pahempaa tilannetta.

Tautia havaittiin kaikissa maanosissa ja tartunnan sai kaikkiaan lähes 9,8 miljoonaa ihmistä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tilanne oli vuonna 2018 pahin 25 vuoteen ja Euroopassa neljä maata, Britannia, Albania, Kreikka ja Tšekki, menettivät asemansa tuhkarokkovapaina maina.

Pahin tilanne on köyhissä maissa, ja eniten sekä sairastuneita että kuolleita on Afrikassa Saharan eteläpuolen maissa.

WHO: Rokotekielteisyys leviää

WHO:n mukaan rokotuskattavuus ei ole lisääntynyt enää lähes vuosikymmeneen. Rokotuskielteisyyden taustalla on WHO:N mukaan epäluottamus viranomaisia kohtaan ja väärän tiedon leviäminen.

Moni uskoo internetissä leviäviä perusteettomia väitteitä, joissa rokotteet liitetään salaliittoteorioihin tai autismiin.

YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan noin 86 prosenttia saa kotimaansa terveydenhuollossa ensimmäisen tuhkarokkorokotteen. Toisen rokoteannoksen saa vain alle 70 prosenttia lapsista.

Tuhkarokko (siirryt toiseen palveluun) on erittäin herkästi tarttuva tauti, jolla on vaikeita jälkitauteja.

Lue myös:

Samoalla alkoi kaksipäiväinen rokotuskampanja tuhkarokkoepidemian takia – koko maa on suljettuna

Hyvinkään sairaalassa todettu tuhkarokkoa – useita kymmeniä altistuneita

Kanta-Hämeen keskussairaalan tuhkarokkotapauksen takia annettu lisää rokotuksia – kaksi kotikaranteenissa

Lähes 5 000 kuollut tuhkarokkoon Kongon demokraattisessa tasavallassa

"Tuhkarokon uhka ihmisille on paljon aiemmin ajateltua suurempi" – Voi heikentää lapsen immuunijärjestelmää muita tauteja vastaan