Saudi-Arabian öljy-yhtiön pitkään odotettu osakeanti rikkoi ennätyksiä – yhtiön arvo nousi yli 1 500 miljardiin euroon

Aramcon listaaminen pörssiin on osa kruununprinssin suunnitelmaa monipuolistaa Saudi-Arabian taloutta.

Saudi-Arabia
Aramcon öljynjalostamo Saudi-Arabiassa.
Aramcon öljynjalostamo Saudi-Arabiassa.Tom Hanley / AOP

Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Saudi Aramcon pitkään odotetusta osakeannista tuli kaikkien aikojen rahakkain. Yhtiö keräsi torstaina listautumisannillaan 25,6 miljardia dollaria, mikä ylitti kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban 25 miljardin ennätyksen vuodelta 2014.

Annissa myytiin kaikkiaan 1,5 prosenttia Aramcon osakkeista. Koko yhtiön markkina-arvoksi muodostui 1,7 biljoonaa dollaria eli yli 1,5 biljoonaa euroa, mikä tekee siitä odotetusti maailman arvokkaimman yhtiön. Yksi biljoona on tuhat miljardia.

Vaikka osakeannin keräämä summa täytti Saudi-Arabian asettamat tavoitteet, ei yhtiön arvo noussut aivan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin tavoittelemaan kahteen biljoonaan.

Aramcon listaaminen pörssiin on osa kruununprinssin suunnitelmaa monipuolistaa Saudi-Arabian taloutta, joka on ollut täysin riippuvainen öljytuloista. Aramcon tuottaa noin kymmenen prosenttia maailman öljystä.

Osakeannista saaduilla tuloilla on tarkoitus rahoittaa talouden muita sektoreita sekä sijoittaa muun muassa uusien kaupunkien kehittämiseen. Osana prinssi Mohammedin suuria suunnitelmia perinteisesti sulkeutunut Saudi-Arabia on esimerkiksi avannut ovensa turismille ja alkanut isännöidä kansainvälisiä urheilutapahtumia.

Saudiviranomaiset ilmoittivat salamyhkäisen Aramcon osakeannista jo vuonna 2016, mutta sitä on lykätty useaan kertaan. Listautumisen viivästymisen syyksi on arvioitu Saudi-prinssin odotuksia, että yhtiön arvo olisi kaksi biljoonaa.

Osakeannin mittakaava myös supistui matkan varrella. Alun perin tarkoitus oli myydä viisi prosenttia yhtiön osakkeista ja kerätä näin jopa 100 miljardia dollaria.

Osakkeita markkinoitiin saudeille

Osakeanti oli keskittynyt Saudi-Arabian ja muiden Persianlahden öljyvaltioiden sijoittajiin. Länsimaiset sijoittajat ovat olleet varautuneita Aramcon suhteen peläten, etteivät yhtiön hallinto ja läpinäkyvyys ole riittävällä tasolla. Pelkoja on myös siitä, että Aramcon tähän asti satumainen kannattavuus heikkenee, kun öljyn merkitys maailman energiataloudessa pienenee.

Saudi-Arabiassa osakeantia oli markkinoitu voimakkaasti etukäteen kansalaisille, ja valtio oli esimerkiksi tarjonnut edullisia pankkilainoja osakkeiden ostamiseksi. Osuuden ostamista maan ylpeydestä yritettiin markkinoida isänmaallisena velvollisuutena. Yhtiö on luvannut maksaa osinkoja ensi vuonna 75 miljardin dollarin verran.

Osakkeista lopulta 0,5 prosenttia myytiin maan kansalaisille, ja prosentti osakkeista myytiin muun muassa sijoitusrahastoille ja valtion johtamille eläkeohjelmille.

Aramcon osakkeilla aletaan käydä kauppaa Saudi-Arabian pörssissä ensi torstaina. Lähtöhintana on 32 rialia per osake (8,53 dollaria, 7,68 euroa). Suunnitelmat osakkeiden myymisestä ulkomaisilla markkinoilla ovat toistaiseksi jäissä.

Maailman kannattavin yhtiö

Aramcoa sanotaan maailman kannattavimmaksi yhtiöksi. Sen nettovoitto oli tämän vuoden alusta syyskuun loppuun 68 miljardia dollaria. Talousuutisia julkaisevan Bloombergin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2018 Aramcon nettotulos oli suurin piirtein sama kuin teknologiayhtiö Applen ja Googlen sekä energiayhtiö Exxon Mobilen yhteensä.

Silti yhtiön osakkeisiin sijoittaminen on sijoittajille riski, sillä Saudi-Arabian valtio kontrolloi yhtiön toimintaa voimakkaasti. Maan hallitus esimerkiksi määrittelee öljyntuotannon määrän.

Torstaina öljyntuottajamaiden järjestö Opec kokoontui Itävallassa Wienissä neuvottelemaan tuotannon vähentämisestä sekä polttoaineen hinnan nostamisesta. Saudi-Arabia on Opecin johtajamaa. Kokous kuitenkin päättyi ilman sopimuksia myöhään torstai-iltana.

Aramcon öljyntuotantoa häiritsivät syyskuussa yhtiön kahteen tuotantolaitokseen tehdyt lennokki-iskut, joista Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat syyttäneet Irania. Saudi-Arabia kertoi iskujen jälkeen, että tuotanto supistui noin 5,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä. Tavanomainen päivävauhti on 12 miljoonaa tynnyriä.

Juttua korjattu klo 11.55: Osakeannissa oli tarkoitus kerätä alunperin jopa 100 miljardia dollaria, ei 100 biljoonaa dollaria.

Lue lisää:

Saudi-Arabian öljymahti Aramco suunnittelee jättimäistä listautumisantiaan marraskuulle

Saudit listaavat jättimäisen öljy-yhtiönsä pörssiin, arvo jopa 1 500 miljardia euroa – suomalaisasiantuntija: Saudi-Arabia tarvitsee rahaa

Lähteet: AP, Reuters, AFP