1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uusnatsismi

Professori: Poliisilla on velvollisuus aktiivisesti torjua uusnatsijärjestön toimintaa – kokoontumisen vapaus ei ole rajoittamaton oikeus

Poliisi kielsi uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen, ja torstaina sivuilla alettiin mainostaa Soldiers of Odinin kokoontumista.

Kohti vapautta! -marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin poliisi ilmoitti keskiviikkona, ettei se salli uusnatsien itsenäisyyspäivän mielenosoitusta Helsingissä. Poliisi perustelee linjaustaan muun muassa sillä, että rasismi ei nauti kokoontumisvapaudelle, sananvapaudelle eikä yhdistymisvapaudelle perustuslaissa ja kansainvälisissä sopimuksissa taattua suojaa.

Helsingin valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen katsoo, että poliisin linjaus on täysin oikea. Hänen mukaansa kyse ei ole poliisin valtuudesta tai oikeudesta, vaan velvollisuudesta puuttua.

– Julkisella vallalla, käytännössä poliisilla on kansainvälisten sopimusten ja perustuslain valossa velvollisuus aktiivisesti torjua tällaista toimintaa, joka on avoimen rasistista ja väkivaltaista ja pyrkii meidän oikeusjärjestelmän perusperiaatteiden vastaisiin päämääriin. Kyse ei ole siitä, voidaanko järjestö lakkauttaa ja sen mielenosoitus kieltää, vaan pikemminkin on perustuslain ja ihmisoikeussopimusten kannalta käsketty puuttumaan tällaiseen toimintaan, Ojanen sanoo.

Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus ovat perus- ja ihmisoikeuksia, eli niillä on erityisen vahva suoja, mikä poliisin mukaan on monimutkaistanut toimintaan puuttumista.

Ojanen sanoo, että kokoontumis- ja yhdistymisvapaus eivät perus- ja ihmisoikeuksinakaan ole absoluuttisia, vaan niitä voidaan esimerkiksi sananvapauden ja yksityiselämän suojan tavoin tietyin edellytyksin rajoittaa.

– On vain harvoja sellaisia perus- ja ihmisoikeuksia, jotka ovat kaikissa tilanteissa ehdottomia ja loukkaamattomia. Silloin puhutaan esimerkiksi kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, orjuuden ja pakkotyön kiellosta.

Useita mielenilmauksia itsenäisyyspäivänä Helsingissä

Muun muassa Soldiers of Odin -katupartioliike, natseja vastustavat ryhmät sekä 612-soihtukulkue ovat ilmoittaneet kokoontuvansa iltapäivän ja illan aikana Helsingin keskustan liepeillä.

Viime vuonna Soldiers of Odinin jäseniä oli mukana uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa. Odinien sivuilla on aiemmin tässä kuussa julkaistu uusnatsien video.

Torstain aikana uusnatsien mielenosoituksesta ilmoittaneelta Kohti vapautta -sivustolta poistui oman mielenosoituksen ilmoitus, ja se korvautui Soldiers of Odinin kokoontumisen kutsulla. Uusnatsit ilmeisesti aikovat siis liittyä Odinin mielenosoitukseen.

Natseja ja rasismia vastustavan Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjinä on useita järjestöjä, kuten Maan ystävät, Suomen Rauhanpuolustajat, Helsingin vasemmistonuoret ja Kurdien demokraattinen yhteisökeskus NCDK.

612-soihtukulkuetta on aiempina vuosina ollut järjestämässä äärioikeistolaisia toimijoita. Juhlapuhujaksi on Sarastus-julkaisun mukaan kutsuttu Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset -järjestön (Hapsu) hallituksen jäsen Jasmina Ollikainen. Julkaisun mukaan Ollikainen on esiintynyt aiemmin äärioikeiston Awakening-tapahtumassa.

Odinin ja uusnatsien sivuilla kehotetaan ihmisiä liittymään illalla 612-kulkueeseen.

Poliisi: Uusnatsien tarkoituksena oli levittää rasismia

Kohti vapautta -liike oli tehnyt poliisille ilmoituksen yleisen kokouksen järjestämisestä. Ilmoituksessa kerrottiin mielenosoituskulkueesta, joka olisi pidetty itsenäisyyspäivänä kello 14.30–18.00. Kulkue olisi liikkunut Narinkkatorilta Töölön kisahallin parkkipaikalle.

Poliisin päätöksen mukaan Kohti vapautta -mielenosoitusta ei voida pitää muun muassa perustuslain, kokoontumislain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena. Poliisi katsoo, että mielenosoituksen tarkoituksena on rasistisen ja väkivaltaisen sanoman levittäminen.

Poliisin mukaan Kohti vapautta -liikkeen nimissä jatketaan väliaikaisessa toimintakiellossa oleva Pohjoismainen vastarintaliikkeen (PVL) toimintaa. Keskusrikospoliisilla on asiasta käynnissä rikostutkinta nimikkeellä laittoman yhdistystoiminnan harjoittaminen.

Korkein oikeus kielsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan väliaikaisesti maaliskuussa. Samalla oikeus myönsi vastarintaliikkeelle valitusluvan. Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat aiemmin julistaneet PVL:n lakkautetuksi. Korkeimman oikeuden lopullinen ratkaisu tulee myöhemmin.

Käräjäoikeus lakkautti PVL:n toiminnan, koska yhdistys loukkaa muiden perus- ja ihmisoikeuksia. Oikeuden ratkaisun mukaan se käyttää väkivaltaa ja kannustaa jäseniään siihen, panettelee ja solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta.

Poliisihallitus on ohjeistanut poliisia puuttumaan kaikkeen uusnatsijärjestön toimintaan, jos sellaista havaitaan. Poliisihallituksen mukaan kaikki PVL:n yhdistystoiminta, kuten mielenosoitusten järjestäminen ja tunnusten käyttö on laitonta.

Lue lisää:

Helsingissä järjestetään jälleen useita mielenilmauksia itsenäisyyspäivänä – Katso kartalta, missä ja milloin kulkueet etenevät

Helsingin poliisi kieltää Kohti vapautta -uusnatsiliikkeen järjestämän mielenosoituskulkueen itsenäisyyspäivänä

Poliisi epäilee: Uusnatsien lauantainen mielenosoitus oli kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa

Korkein oikeus kielsi uusnatsijärjestön toiminnan Suomessa – Poliisihallitus: Poliisin tulee puuttua, jos yhdistyksen lippuja tai tunnuksia näkyy