HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ulkoministeri Haavistoa pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

Pekka Haavisto (vihr.) kiistää lehdessä Tuomisen väitteet ja kertoo keskustelevansa ministeriön henkilökunnan kanssa tammikuussa.

Pekka Haavisto
Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen.
Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen sanoo, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien takia ministeriössä on pelon ilmapiiri.Aku Häyrynen / Lehtikuva

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee voimakkaasti ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Tuomisen mukaan Haaviston johtamistapa on luonut ministeriöön pelon ilmapiirin. Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa pitäisi päättää.

Runsas kuukausi sitten Tuomisen vastuulta otettiin Haaviston päätöksellä pois asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin pakolaisleirillä. Tuomisen mukaan päätöksen taustalla oli se, etteivät hänen ja alaistensa näkemykset miellyttäneet Haavistoa.

Haavisto nimitti tämän jälkeen erityisedustajan asiaa varten. Hän kertoi torstai-iltana, että pääministerin ohjeistus sekä Turkin käynnistämä hyökkäys Pohjois-Syyriaan loivat painetta asiassa, mikä johti erityisedustajan nimittämiseen.

Tuominen sanoo HS:n haastattelussa, että ministerin päätös erityisedustajan nimityksestä olisi lainvastainen päätös.

Haavisto kiistää HS:lle Tuomisen väitteet pelolla johtamisesta. Haavisto sanoo tehneensä sen virheen, että EU:n puheenjohtajuuskauden aikana hänellä on ollut liian vähän aikaa henkilökunnan kanssa. Hän aikoo keskustalla henkilökunnan kanssa tammikuussa EU:n puheenjohtajuuskauden jälkeen.

Haavisto lisää myös, että pakolaisleirillä olevien suomalaisten mahdollista avustamista koskevat päätökset on pitänyt tehdä äärimmäisellä luottamuksellisuudella hyvin pienessä piirissä eri viranomaisissa.

Ulkoministeriön sisäiset ristiriidat nousivat julkisuuteen, kun Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti Haaviston syrjäyttäneen Tuomisen tehtävistään al-Holin pakolaisleiriin liittyneen kiistan takia.

Haavisto on toivottanut Tuomisen tervetulleeksi takaisin

Tuominen ei ole aiemmin kommentoinut tilannetta julkisuudessa. Sen sijaan Haavisto on kiistänyt vaatineensa konsulipäällikön siirtämistä toisiin tehtäviin erimielisyyden vuoksi.

Haavisto oli vieraana keskiviikon A-studiossa, jossa hän toivotti Tuomisen tervetulleeksi jatkamaan tehtävässään sekä kertoi pyytäneensä Tuomiselta anteeksi.

Torstai-iltana ulkoasianhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö UHVY vaati Haavistolta selitystä Tuomisen siirrolle. Avoimen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tuomisen aseman horjuttaminen on herättänyt henkilöstön parissa ihmettelyä ja huolta.

Haavisto lähetti torstaina ulkoministeriön henkilöstölle sähköpostiviestin, jossa hän pyysi anteeksi ministeriön ympärille syntynyttä kohua. Haavisto vastasi myös UHVY:n lähettämään kirjeeseen torstai-iltana. Ulkoministeriön verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa vastauksessaan hän kirjoittaa muun muassa, että syksyn kiireinen ohjelma ja erityisesti suomalaisten lasten tilanne Syyriassa on asettanut haasteita ministeriön henkilöstöpolitiikalle.