Intian poliisi ampui neljä joukkoraiskauksesta epäiltyä rikoksen uudelleen lavastuksen yhteydessä – Poliisille sateli kiitosta ja arvostelua

Poliisin mukaan epäillyt ammuttiin näiden yritettyä anastaa poliisien aseita.

seksuaalirikokset
Intialaiset ovat osoittaneet mieltään eri puolilla maata joukkoraiskauksen tultua julki marraskuun lopulla 2019. Kuvassa mielenosoitus Intian Amritsarissa 5. joulukuuta 2019.
Intialaiset ovat osoittaneet mieltään eri puolilla maata joukkoraiskauksen tultua julki. Kuvassa mielenosoitus Intian Amritsarissa 5. joulukuuta.Narinder Nanu / AFP

Intian poliisi on ampunut neljä joukkoraiskauksesta epäiltyä miestä maan eteläosan Hyderabadissa. Miesten epäiltiin raiskanneen ja surmanneen 27-vuotiaan naisen viikkoa aiemmin.

Joukkoraiskaustapaus on kuohuttanut Intiaa ja nostattanut mielenosoituksia eri puolilla maata.

Poliisiviranomaisen mukaan miehet ammuttiin, kun poliisi oli epäiltyjen kanssa rikospaikalla lavastamassa naisen surmaan johtaneiden tapahtumien kulkua uudelleen ja miehet yrittivät paeta.

Poliisin mukaan epäillyt olivat yrittäneet napata poliiseilta aseita. Seuranneessa laukaustenvaihdossa poliisi oli ampunut epäillyt ja kaksi poliisia oli haavoittunut.

Poliisi ei tarkentanut, kuinka monta poliisia oli mukana vartioimassa epäiltyjä tai olivatko nämä olleet käsiraudoissa.

Uhrin omaiset kiittelivät poliisia epäiltyjen surmasta ja sosiaalisessa mediassa poliisin teko sai ylistystä. Sadat ihmiset tungeksivat perjantaina tapahtumapaikalle sytyttämään ilotulitteita ja kiittämään poliisia.

– Olen onnellinen, että heidät on surmattu. Kiitän poliisia ja viestimiä tuesta, uhrin sisko sanoi paikalliselle tv-kanavalle.

"Poliisi saatava vastuuseen teosta"

Poliisin toimia myös arvosteltiin. Ihmisoikeusaktivistit syyttivät hallintoa mielivaltaisesta väkivallasta .

– Poliisi on saatettava vastuuseen teosta. Tutkinnan ja syytteeseen asettamisen sijaan valtio tekee murhia johdattaakseen huomion muualle, sanoi juristi ja aktivisti Vrinda Grover.

Intian poliisia on toistuvasti syytetty laittomista teloituksista erityisesti alamaailmaan liittyvissä tai suurta julkista kuohuntaa aiheuttaneissa tapauksissa.

– Tämä ei ole oikeutta. Emme tee naisten olosta turvallisempaa, jos hylkäämme oikeusvaltioperiaatteen. Onko sitä niin vaikea ymmärtää? ihmetteli puolestaan intialainen kolumnisti Rukmini S. Twitter-viestissään.

Epäillyt olivat 20–28-vuotiaita. Heidän epäillään ensin tyhjentäneen tai puhkoneen naisen skootterin renkaat maantien taukopaikalla, jonka jälkeen he olisivat esiintyneet apua tarjoten.

Nainen oli ehtinyt soittaa sisarelleen kertoakseen rengasrikosta ja uhkaavasta miesjoukosta.

Intiassa seksuaalinen väkivalta rehottaa yhä, vaikka lainsäädäntöä on kiristetty vuonna 2012 ja oikeuskäsittelyjä on pyritty nopeuttamaan. Tutkinnat ovat edenneet kuitenkin hitaasti.

Vuonna 2017 Intian poliisille tehtiin yli 32 500 ilmoitusta raiskauksista.

Lähteet: Reuters, AFP, AP