Hyppää sisältöön

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg Madridissa: Äänemme kuullaan, mutta se ei ole johtanut toimiin

16-vuotias Thunberg ei voinut perjantaina marssia muiden ilmastomarssijoiden mukana turvallisuussyistä.

Greta Thunbergin tiedotustilaisuus YK:n ilmastokokouksessa Madridissa
Greta Thunbergin tiedotustilaisuus YK:n ilmastokokouksessa Madridissa

YK:n ilmastokokouksen pitopaikkaan Espanjan Madridiin saapunut ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg sanoo, että ilmastohuoli on kuultu, mutta se ei ole johtanut toimiin.

– Äänemme kuuluu yhä enemmän ja enemmän, mutta se ei muutu poliittiseksi toiminnaksi, Thunberg sanoi ilmastoaktivistien vaatimuksista tiedotustilaisuudessa Madridissa.

Thunberg jatkoi toivovansa, että YK:n ilmastokokouksen keskustelut johtaisivat johonkin konkreettiseen.

16-vuotias Thunberg saapui Madridin Chamartín-asemalle yöjunalla Lissabonista, jonne hän oli saapunut aiemmin tällä viikolla ylitettyään Atlantin katamaraanilla.

Greta Thunbergin saapuminen Madridiin herätti niin suurta kiinnostusta, että poliisien oli raivattava hänelle kulkuväylä. Kuva: David Fernandez / EPA

Thunbergin iltaohjelmassa on ilmastomarssille osallistuminen ja marssin julistuksen lukeminen yhdessä Oscar-palkitun espanjalaisnäyttelijän Javier Bardemin ja brasilialaisen alkuperäisväestö- ja ympäristöaktivistin Sônia Guajajaran kanssa.

Thunberg ei kuitenkaan voinut turvallisuussyistä marssia väkijoukon mukana, uutisoi El Mundo -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Marssin järjestinä on joukko ympäristöjärjestöjä ja ilmastolakkoihin kutsunut Fridays for Future -liike. Ne odottivat marssille kymmeniätuhansia osallistujia.

Thunberg matkusti kesällä purjelaivalla Yhdysvaltoihin. Hänen tarkoituksensa oli alunperin osallistua ilmastokokoukseen Chilessä. Chilessä puhjenneiden levottomuuksien takia kokous kuitenkin siirrettiin Madridiin.

Thunberg pääsi takaisin Eurooppaan australialaisten videobloggarien Riley Whitlumin ja Elayna Carausun tarjoamalla kyydillä La Vagabonde -katamaraanilla.

Lue myös:

.
.