1. yle.fi
  2. Uutiset

Reserviläisliitto paheksuu Venäjän valheellisia tulkintoja talvisodan syttymissyistä – museo selitti käännösvirheeksi

"Venäjän federaation silloinen presidentti Boris Jeltsin linjasi jo vuonna 1994, että talvisota oli Stalinin rikos Suomea vastaan", liitosta todetaan.

talvisota
Väistyvä presidentti Boris Jeltsin ja tuleva presidentti Vladimir Putin virkaanastujaisseremoniassa 7. toukokuuta 2000.
Venäjän entinen presidentti Boris Jeltsin (vas.) ja nykyinen päämies Vladimir Putin vuonna 2000 Putinin virkaanastujaisseremoniassa.ITAR-TASS / EPA

Reserviläisliitto paheksuu venäläismuseota valheellisen tiedon levittämisestä talvisodan alkamissyistä.

Moskovassa toimiva valtiollinen Voitonmuseo tviittasi viime viikon lauantaina talvisodan syttyneen, kun Suomen tykistö tulitti neuvostojoukkojen asemia. Tviitti viittaa Neuvostoliiton lavastamiin Mainilan laukauksiin, joilla maa oikeutti hyökkäyksen Suomeen.

– Venäjän federaation silloinen presidentti Boris Jeltsin linjasi jo vuonna 1994, että talvisota oli Stalinin rikos Suomea vastaan, Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola sanoo tiedotteessa, ja jatkaa, että myös Vladimir Putin on todennut, ettei hän olisi toiminut samassa tilanteessa Josif Stalinin tapaan.

Voitonmuseon tviitistä ja sen synnyttämistä kielteisistä asiantuntijareaktioista kertoi aiemmin muun muassa Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) tiedusteli asiaa museolta, jonka mukaan asiassa on kyse käännösvirheestä ja viittauksesta sodan syttymisestä aikanaan annettuun syyhyn.

Museon mielestä alkuperäisessä tviitissä ei kerrottu Mainilan laukausten olleen talvisodan syy (pritshina) vaan aihe (povod).

– Kyseinen twiitti ei ota kantaa siihen, kuka oli syyllinen, vaan se on luonteeltaan informatiivinen ja viittaa neuvostohallituksen marraskuun 26. päivänä 1939 lähettämään noottiin Suomelle, Voitonmuseo vastasi kirjallisesti Iltalehden kysymykseen.

Iltalehden mukaan vastauksen sävy oli pahoitteleva ja äärimmäisen kohtelias. Museo kertoi suhtautuvansa kunnioittaen Suomen kansaan ja toivoi, ettei tämä tapaus vaikuta maiden välisiin suhteisiin.

Lue seuraavaksi