Haavistolta uusi selvitys al-Holin lasten asiassa: painottaa tarkistaneensa toimien laillisuuden moneen kertaan

Poikkeuksellista tilannetta koskevat monet lait ja kansainväliset sopimukset, Haavisto toteaa tiedotteessaan.

Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainvaliokunnan kuultavana eduskunnassa Helsingissä 3. joulukuuta 2019. Valiokunnan ohjelmassa oli ajankohtaiskatsaus Syyrian tilanteeseen ja ulkoministeri oli kuultavana valiokunnassa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainvaliokunnan kuultavana eduskunnassa Helsingissä 3. joulukuuta.Seppo Samuli / Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että hän on varmistanut useaan kertaan toiminnan oikeudellisen pohjan etsiessään ratkaisua Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevien lasten tilanteeseen.

– Sellaisten ratkaisuvaihtoehtojen etsiminen, jotka turvaisivat lasten edun toteutumisen, on ulkoministeriön ja ulkoministerin vastuulla. Tällaista poikkeuksellista tilannetta koskevat monet eri lait ja kansainväliset sopimukset, Haavisto toteaa valtioneuvoston perjantaina lähettämässä tiedotteessa.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) itsenäisyyspäivän aamuna, että Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin leirin suomalaisten avustamiseksi olisi hänen tulkintansa mukaan lainvastainen.

Nyt Haavisto toteaa tiedotteessa, että erityisedustajan tehtävänanto valmisteltiin yhteistyössä hallinnollisen alivaltiosihteerin ja hallintojohtajan kanssa.

– Hallituksen iltakoulun yhteydessä ulkoministeriön toimintalinjaus tuotiin tiedoksi valtioneuvoston jäsenille oikeuskanslerin läsnäollessa 31.10.2019, Haavisto kertoo.

Reilu kuukausi sitten Haavisto päätti siirtää Tuomisen vastuulta asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin leirillä. Niiden hoitamiseen Haavisto nimitti erityisedustajan.

Aiheesta aiemmin:

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ulkoministeri Haavistoa pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

Ulkoministeriön virkamiesjupakka sai alkunsa jo syyskuussa – Haaviston mukaan lopullista päätöstä konsulipäällikön siirrosta ei tehty