Ranskassa lakot eläkeuudistusta vastaan aiheuttivat liikennekaaosta, ammattiliitot ilmoittivat uusista toimista

Valtaosa luotijunavuoroista on peruttu ja osa Pariisin metrolinjoista oli suljettu. Ammattiliitot ilmoittivat uusista protesteista tiistaille.

Ranska
Mielenosoittaja Pariisissa 5. joulukuuta 2019.
Mielenosoittaja Pariisissa torstaina 5. joulukuuta.Zakaria Abdelkafi / AFP

Ranskassa liikennekaaos piinasi eri puolilla maata, kun lakot eläkeuudistusta vastaan jatkuivat toista päivää.

Ammattiliitot vannovat jatkavansa lakkoilua, kunnes presidentti Emmanuel Macron perääntyy kiistellyssä eläkeuudistusasiassa. Perjantaina liitot ilmoittivat uusista protesteista tiistaille.

Rautatieyhtiö SNCF:n mukaan valtaosa Ranskan luotijunavuoroista oli peruttu perjantaina. Useat lentoyhtiöt, kuten Air France, EasyJet ja Ryanair, peruivat lentojaan.

Pariisin alueella liikenneruuhkat olivat mittavia ja ihmisillä oli vaikeuksia päästä töihin ja oppilaitoksiin. Pariisin 16 metrolinjasta 9 oli suljettu, ja muilla linjoilla oli vakavia häiriöitä.

Pyöräkaistoilla oli ruuhkaa. Bussi- ja metrolinjoja operoiva yhtiö RATP sponsoroi kyytipalveluyritysten erikoistarjouksia työmatkalaisille.

RATP:n työntekijät ovat ilmoittaneet, että työnseisaus jatkuu ainakin maanantaihin asti.

Charles de Gaulle Etoile -metron sisäänkäynnin kyltti, johon on merkattu punaisella lakon ajaksi suljetut metrolinjat.
Pariisin 16 metrolinjasta 9 oli suljettu, ja muilla linjoilla oli vakavia häiriöitä.Ian Langsdon / EPA

Lakkoon osallistuu myös useita maan öljynjalostamoita.

Mielipidemittausten mukaan valtaosa ranskalaisista kannattaa lakkoa,

Ammattiliitot vastustavat eläkejärjestelmän remonttia, joka poistaa kymmeniä julkisten alojen eläkeohjelmia ja nostaa eläköitymisikiä.

Ranskassa eläkkeelle voi jäädä 62-vuotiaana, mutta tietyillä erityisaloilla on ollut mahdollisuus eläköityä jo varhemmin.

Macronin hallitus on neuvotellut ammattiliittojen ja muiden tahojen kanssa kuukausia eläkejärjestelmän uudistuksesta.

Uudistuksella yritetään yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää, mikä tarkoittaisi loppua muun muassa yli 40 poikkeukselle, jotka ovat taanneet osalle ammattiryhmistä muita parempia eläke-ehtoja.

Macronille eläkereformin onnistuminen on tärkeää, sillä se oli yksi hänen keskeisistä vaaliteemoistaan. Hallitus on aikeissa kertoa uudistuksen yksityiskohdista ensi viikolla.

Torstaina Ranskassa peruttiin satoja lentoja ja Pariisissa liki kaikki metrolinjat olivat pysähdyksissä. Yhteenottoja poliisin ja joidenkin protestoijien välillä syntyi muun muassa Pariisissa, Nantesissa ja Lyonissa. Poliisi käytti niissä kyynelkaasua tilanteen rauhoittamiseksi.

Lähteet: AFP, Reuters, STT