1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Auschwitz

Saksan liittokansleri Auschwitzin keskitysleirissä: Natsien tekemien rikosten muistaminen on vastuu, joka ei koskaan lopu

Natsi-Saksan perustamalla Auschwitz-Birkenaun leirillä murhattiin toisen maailmansodan aikana yli miljoona ihmistä.

Auschwitz
Angela Merkel ja joukko muita ihmisiä kävelee keskitysleiriin "Arbeit macht frei"-kyltin ali.
Liittokansleri Angela Merkel kävi perjantaina ensimmäistä kertaa Auschwitzin keskitysleirin alueelle perustetussa museossa.Andrzej Grygiel / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel on vieraillut ensimmäisen kerran Auschwitzin keskitysleirialueella. Natsi-Saksan miehittämälle alueelle Puolassa toisen maailmansodan aikana perustetussa Auschwitz-Birkenaussa murhattiin arviolta 1,1 miljoonaa ihmistä. Suurin osa murhatuista oli juutalaisia.

Merkel käveli nykyään museona toimivaan Auschwitziin "Arbeit macht frei"-kyltin ali. Toisin kuin kyltti kertoi, työ ei vapauttanut tuhoamisleirille suljettuja ihmisiä.

"Arbeit macht frei"-teksti.
Auschwitzin portilla on säilytetty vanha valheellinen teksti, jossa lukee "Arbeit macht frei" eli työ vapauttaa.Lukasz Gagulski / EPA

Merkelin seurueessa olivat muun muassa keskitysleiriltä selvinnyt 87-vuotias Bogdan Stanisław Bartnikowski ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Leirialueella Merkel piti hiljaisen hetken kuolemanmuurilla eli paikalla, jossa vankeja teloitettiin ampumalla. Hän kävi myös paikalla, jossa vankeja murhattiin kaasulla sekä krematorioalueella, jossa ruumiit poltettiin.

Angela Merkel ja Mateusz Morawiecki päät kumarassa kukkaseppeleiden edessä.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki laskivat muistoseppeleet paikalle, jossa vankeja teloitettiin ampumalla.Lukasz Gagulski / EPA

Merkel sanoi tuntevansa häpeää ja vakuutti Saksan hallituksen taistelevan antisemitismiä ja kaikenlaista vihaa vastaan.

– Näiden rikosten muistaminen on vastuu, joka ei koskaan lopu. Se on erottamaton osa maatamme. On osa kansallista identiteettiämme olla tietoinen tästä vastuusta, Merkel sanoi vierailun aikana.

Saksassa hyväksyttiin torstaina 60 miljoonan euron lahjoitus Auschwitz-Birkenaun museoalueesta huolehtivalle säätiölle.

Merkel on vasta kolmas Saksan liittokansleri, joka on vieraillut Auschwitzissa. Helmut Schmidt vieraili leirialueella vuonna 1977 ja Helmut Kohl vuosina 1989 ja 1995.

Neuvostoliiton joukot vapauttivat Auschwitzin viimeiset vangit 27. tammikuuta 1945.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi