Hyppää sisältöön

Yleisö valitsi: Pukuäänestyksen suosikki oli Jenni Haukio, kympin kärkeen nuoria kansanedustajia, kirjailijaa ja urheilijaa

Ääniä jaettiin kaiken kaikkiaan yli 150 000 kappaletta.

Nämä asut olivat yleisön mieleen Yle.fi-sovelluksen pukuäänestyksessä. Kuva: Lehtikuva / Yle

Presidentin puolison, rouva Jenni Haukion asuvalinta oli tänä vuonna Linnan juhlien onnistunein, sanovat Ylen lukijat.

Haukion fuksianpunainen puku sai päättyneessä Yle.fi-sovelluksen pukuäänestyksessä peräti yli 12 000 ääntä. Äänestäjiä oli 40 342 ja jaettuja ääniä 161 753. Äänestää sai useampaa asua, mutta kutakin vain kerran.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Puvun on suunnitellut Sari Nordström.

Myös asiantuntijat ovat kiitelleet asuvalintaa – Haukio pukeutui samaan pukuun, jota käytti Linnan juhlissa myös vuonna 2015. Muotiasiantuntija Mirva Saukkolan mielestä valinta osoittaa, ettei näyttävää pukua ole pakko käyttää vain yhden kerran.

Pukua oli uudistettu jonkin verran tälle vuodelle. Siihen oli lisätty esimerkiksi hihat.

Toiseksi pukuäänestyksessä sijoittui Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteenin Tim Sparvin kumppani Jitka Nováčková. Nováčková keräsi yleisöltä lähes 11 000 ääntä.

Tim Sparv ja Jitka Nováčková. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kolmanneksi kiri vuoden 2018 luokanopettaja Sari Salo. Hänen veistoksellista juhlapukuaan äänestettiin sovelluksessa niin ikään melkein 11 000 kertaa.

Vuoden luokanopettaja Sari Salo. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Salon asu oli suunnittelija Mert Otsamon käsialaa. Otsamon tämänvuotisesta Linnan juhlien urakasta voit lukea tästä jutusta.

Kärkikolmikon jälkeen kymmenen parhaan joukkoon äänestettiin muun muassa kansanedustajaa, kirjailijaa, suunnittelijaa ja urheilijaa.

Sijalle neljä tuli noin tuhat ääntä Saloa vähemmän saanut kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok). Kansanedustajat Mai Kivelä (vas.) ja Bella Forsgrén (vihr.) olivat sijoilla kahdeksan ja kymmenen vajaalla 5 000 ja 4 000 äänellä. Pelkonen ja Kivelä luottivat valkeisiin sävyihin, Forsgrén esiintyi keltaisessa.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen ja Niko Aho. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Mai Kivelän asu oli valmistettu Kansallismuseon banderollista. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Vihreiden kansanedustajan Bella Forsgrénin tyylikäs asu paljastaa myös selässä olevan valtavan tatuoinnin. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tänä vuonna vuoden nuoren suunnittelijan palkinnon pokannut Emma Saarnio sijoittui äänestyksessä viidenneksi. Hän keräsi kasaan vajaan 8 000 äänen potin.

Viime vuonna rouva Jenni Haukion puvun suunnitellut Emma Saarnio kantoi yllään muotitalo Valentinon oranssia asua. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kirjailija Nura Farah sai reilut 7 000 ääntä ja salibandyn pelaaja Roosa Pelto-Arvo vajaat 7 000. He sijoittuivat kuudenneksi ja seitsemänneksi.

Ysipaikkaa noin 4 000 äänellään tähdittää Janniina Alho. Hän on salibandyn pelaaja Nico Salon naisystävä.

Juttua päivitetty 7.12.2019 kello 10.24 äänestyksessä sijoille 4.–10. sijoittuneilla.

Lue seuraavaksi: