Ranskan johto ei taivu lakkoilijoiden ja mielenosoittajien edessä – pääministerin mukaan hallitus ajaa määrätietoisesti eläkeuudistusta

Ammattiliitot kehottivat uusiin lakkoihin ensi viikolla.

Ranska
Valtava mielenosoittajajoukko. Etualalla kasvonsa peittänyt mielensosoittaja.
Pariisin keskustassa marssittiin torstaina eläkeuudistusta vastaan.Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskan pääministeri Édouard Philippe sanoi perjantaina hallituksen ajavan määrätietoisesti eteenpäin kiistaa aiheuttanutta eläkeuudistusta. Kaikkia uudistus ei ole miellyttänyt, vaan ammattiliitot ovat sanoneet vastaavansa siihen lakoilla.

Lakot alkoivat torstaina, jolloin kaduille lähti noin 800 000 eläkeuudistuksesta suivaantunutta ranskalaista. Lakot pysäyttivät useimmat luotijunat sekä vaikeuttivat lentoliikennettä ja Pariisin metroliikennettä.

Myös perjantaina lakot vaikuttivat julkiseen liikenteeseen sekä koulujen ja sairaaloiden toimintaan, kertoi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kuohunnan on arveltu jatkuvan viikonvaihteessa. Lisäksi ammattiliitot ovat kutsuneet tiistaiksi uusia maanlaajuisia protesteja.

Mielenosoittaja Pariisissa 5. joulukuuta 2019.
Mielenosoittaja Pariisissa 5. joulukuuta 2019.Zakaria Abdelkafi / AFP

Pyrkimyksenä yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää

Presidentti Emmanuel Macron ei ole vielä puhunut julkisesti lakoista. Sen sijaan pääministeri Edouard Philippe vakuutti, ettei hallitus aio hylätä eläkeuudistusta.

– [Ranskalaiset] tietävät, että vähitellen meidän täytyy työskennellä hieman pitempään, Philippe sanoi.

Uudistuksen myötä Ranska tulisi pääministerin mukaan samalle viivalle muiden vastaavien maiden kanssa. Philippe lisäsi, ettei hän usko ranskalaisten ikuisesti hyväksyvän tilannetta, jossa eräät eläköityvät aiemmin ja saavan enemmän eläkettä kuin muut vastaavaa työtä tekevät.

Ammattiliittojen mukaan uudistus pakottaisi miljoonat ihmiset julkisella ja yksityisellä sektorilla työskentelemään nykyisen virallisen eläkeiän jälkeen. Virallinen eläkeikä Ranskassa on nyt 62 vuotta.

Uudistuksella yritetään yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää, mikä tarkoittaisi loppua muun muassa yli 40 poikkeukselle, jotka ovat taanneet osalle ammattiryhmistä muita parempia eläke-ehtoja. Macronille eläkereformin onnistuminen on tärkeää, sillä se oli yksi hänen keskeisistä vaaliteemoistaan.

Vuonna 1995 yleislakko lamautti Ranskan kolmeksi viikoksi marras-joulukuussa, minkä jälkeen hallituksen oli pakko suostua laajoihin myönnytyksiin.

Lisää aiheesta:

Ranskassa lakot eläkeuudistusta vastaan aiheuttivat liikennekaaosta, ammattiliitot ilmoittivat uusista toimista

Suurlakko lamautti Ranskan: Pariisissa käytetty kyynelkaasua, Eiffel-torni suljettiin, suurin osa junista ei kulje