Valkoinen talo arvostelee Trumpin virkarikostutkintaa ja kieltäytyy epäsuorasti osallistumasta kuulemisiin

Valkoisen talon edustaja sanoo, että virkarikossyytteelle ei ole minkäänlaista pohjaa.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Washingtonissa 6. joulukuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Washingtonissa 6. joulukuuta.Rex Features / AOP

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on lähettänyt jälleen kongressille kirjeen, jossa arvostellaan presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan kuulemistilaisuuksia.

Trumpin asianajaja Pat Cipollone totesi edustajainhuoneelle perjantaina lähettämässään kirjeessä, että virkarikossyytteelle ei ole minkäänlaista pohjaa.

Lisäksi kirjeessä todetaan, että koko tutkinta on demokraattisen puolueen osalta “holtitonta vallan väärinkäyttöä”.

Vaikka kirjeessä ei suoraan kieltäydytä osallistumasta virkarikostutkinnan ensi viikon kuulemiseen, on Trumpin hallinnosta annettu nimettömästi vahvistus sille, että Valkoinen talo ei näe perustetta osallistua kuulemistilaisuuteen.

"Kansalaiset ansaitsevat vastauksia"

Edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler torjui Valkoisen talon esittämän kritiikin. Samalla Nadler ilmaisi olevansa pettynyt päätökseen.

– Yhdysvaltain kansalaiset ansaitsevat vastauksia presidentti Trumpilta, Nadler toteaa.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi määräsi torstaina edustajainhuoneen oikeuskomiteaa laatimaan virkarikossyytteen Trumpia vastaan.

Edustajainhuone on viimeisten kahden viikon ajan kuullut todistajia ja asiantuntijoita Trumpin epäiltyyn virkarikokseen liittyen.

Trumpin epäillään käskeneen avustajiaan painostamaan Ukrainaa, jotta se aloittaisi rikostutkinnan Trumpin mahdollisesta presidentinvaalien vastaehdokkaasta Joe Bidenista.

Aiheesta lisää:

Toimittajalta: Trump saa virkasyytteen ja nimensä historiankirjoihin, mutta senaatin republikaanienemmistö pelastaa hänet viraltapanolta

Demokraattijohtaja Pelosi määräsi edustajainhuoneen laatimaan virkarikossyytteen Trumpia vastaan – "Faktat ovat kiistattomat"

Missä mennään Trumpin virkarikostutkinnassa?

Valkoinen talo kieltäytyy lähettämästä edustajaa Trumpin virkarikostutkinnan seuraavaan julkiseen kuulemiseen

Lähteet: Reuters, AP, AFP