Hyppää sisältöön

Matti Vanhanen Ylelle: Kulmuni ei ollut median edessä epävarma vaan kohtelias SDP:tä kohtaan

Vanhanen sanoo myös uskovansa, että keskustan nykyjohto päätti itsenäisesti vaatia pääministerin eroa.

Matti Vanhanen Ylen Ykkösaamussa lauantaina 7. joulukuuta 2019.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) puolustaa keskustan puheenjohtajaa Katri Kulmunia, jota moitittiin epäselvistä tai epävarmoista lausunnoista hallituskriisin yhteydessä.

– Hän varmasti tiedosti, kuinka herkkä kysymys tämä [vaatimus pääministeri Antti Rinteen erosta] on naapurijoukkue SDP:lle ja pyrki ilmaisemaan sen mahdollisimman lievällä tavalla.

Yle TV1:n Ykkösaamussa Vanhanen kertoi ymmärtäneensä, että Kulmuni asetteli sanansa hienovaraisesti rakentaakseen jo kriisin keskellä tulevaa yhteistyötä SDP:n kanssa.

Vanhanen: Puoluejohto teki päätökset itse

Matti Vanhanen on pitkäaikainen pääministeri ja keskustavaikuttaja. Hän kuitenkin kiistää kuulleensa mistään, että Katri Kulmuni olisi omasta puolestaan tyytynyt vain omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroon.

– Johtopäätökset [vaatia Rinteen eroa] olivat yksiselitteisesti keskustan puoluejohdon päätöksiä. Me entiset puheenjohtajat annamme kaiken tuen heille työssään, emmekä anna mitään vinkkejä etukäteen.

Näin Vanhanen epäsuorasti kiisti Kulmunia painostetun/ohjeistetun vaatimaan Rinteen eroa. Sen sijaan hän korosti puheenjohtajan nauttivan vahvaa luottamusta ainakin keskustan eduskuntaryhmän sisällä huolimatta siitä, että Kulmuni on joutunut "raskaaseen tulikokeeseen".

Keskustalaisten luottamusta Vanhanen uskoo Kulmunille riittävän, vaikka puhemies katsookin puolueen kenttäväen vetävän selvästi kahteen eri suuntaan: punamultaan ja aivan muunlaiseen puolueyhteistyöhön.

Keskustan matalat kannatusluvut vaikuttaneet "taustavireeseen"

Puhemies Matti Vanhasen mielestä keskustan laskevat kannatusluvut ovat joka tapauksessa vaikuttaneet puoluejohdon "taustavireeseen ja reagointiherkkyyteen".

– Olen aistinut, että tekoja joudutaan peilaamaan siihen, kuinka kansalaiset niihin suhtautuvat. Mutta päättäjien ei pitäisi vilkuilla liikaa sivuille. Vallanpitäjät päättävät.

.
.