Hyppää sisältöön

Katso video kuivuneista Victorian putouksista – "En ole koskaan nähnyt niitä tässä kunnossa"

Syynä kuivumiseen on Sambesijoen poikkeuksellisen alhainen vesimäärä.

Victorian putoukset kuivuivat
Victorian putoukset kuivuivat

Vesimäärä Zimbabwen ja Sambian rajalla sijaitsevilla Victorian putouksilla on hälyttävän alhainen. Yli sata metriä korkeiden vesiputousten yleensä voimakkaana pauhaava virta on vaimennut kuivuuden johdosta paikoittain vain heikoksi virraksi.

Vesimäärä Sambesijoessa, jonka vettä putouksissa virtaa, on pienimmillään sitten vuoden 1995.

Sambian presidentti Edgar Lungu syyttää putouksien kuivumisesta ilmastonmuutosta, mutta tutkijat eivät ole asiasta yksimielisiä.

– On vaikeaa sanoa johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta, koska kuivakausia on ollut aina, Sambesijoen tutkimiseen erikoistunut hydrologi Harald Kling Pöyrystä sanoo.

Turisti kävelee polkua pitkin kuivuudesta kärsivässä sademetsässä Victorian putouksien lähellä 3. joulukuuta. Kuva: Zinyange Auntony / AFP

Paikalliset ja turistit ihmeissään

Victorian putoukset ovat merkittävä turistinähtävyys. Putouksien lähellä työskentelevät yrittäjät ovat huolissaan kuivuuden vaikutuksista turismiin.

– On täällä ollut kuivaa aikaisemminkin, mutta en ole koskaan nähnyt putouksia tässä kunnossa, matkamuistomyyjä Dominic Nyambe sanoi ja lisäsi pelkäävänsä turistien kaikkoavan kun tieto putouksien kuivumisesta leviää.

Matkamuistomyyjä David Samalambo sanoo, ettei muista koskaan kokeneensa yhtä pitkäkestoista kuivakautta alueella.

Putouksia katsomaan tullut saksalainen turistiryhmä oli ihmeissään.

– Vettä ei näytä olevan paljoa. Muutaman kiven välistä tulee pieni puro, Benjamin Konig ihmetteli.