Hyppää sisältöön

Irakin levottomuudet jatkuvat – AFP: Shiiajohtajan kotia pommitettiin lennokista

Perjantain hyökkäyksessä mielenosoitukseen kuoli useita. Shiiajohtaja Moqtada al-Sadr lähetti kannattajiaan mielenosoittajien tueksi.

Mielenosoittajia Irakin Bagdadissa 6. joulukuuta. Kuva: Murtaja Lateef / EPA

Irakissa mielenosoittajat ovat kokoontuneet jälleen kaduille huolimatta perjantain rajuista väkivaltaisuuksista. Perjantain ja viime yön levottomuuksien uhreja lasketaan yhä.

Eri lähteiden mukaan 17–25 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui, kun joukko aseistautuneita miehiä hyökkäsi mielenosoittajien kimppuun pääkaupungissa Bagdadissa myöhään perjantaina.

Kyseessä oli väkivaltaisin hyökkäys viikkoihin.

Uutistoimisto AFP puolestaan kertoo, että miehittämätön lennokki pudotti pommin radikaalina shiiajohtajana tunnetuksi tulleen Moqtada al-Sadrin kotitaloon Najafissa.

AFP:n lähteiden mukaan Sadr itse on ulkomailla.

Moqtada al-Sadr on tukenut Irakia ravistelleita hallituksen vastaisia protesteja. Perjantain hyökkäyksen jälkeen hän lähetti kannattajiaan Bagdadin kaduille suojelemaan mielensoittajia.

Jos tiedot lennokki-iskusta pitävät paikkaansa, kyseessä voi olla vaarallinen käänne Irakin tilanteessa. Maata ovat lokakuusta alkaen ravistelleet laajamittaiset protestit, joihin turvallisuusjoukot ja naapurimaa Iranin tukemat puolisotilaalliset ryhmät ovat vastanneet usein väkivaltaisesti.

Irakin johtava shiialainen uskonoppinut, suurajatolla Ali al-Sistani sanoi perjantaina, että maan uusi ulkoministeri pitää valita ilman ulkomaiden sekaantumista. Tätä voi pitää viittauksena muun muassa Iranin vaikutusvaltaan Irakissa.

Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi erosi viime viikolla sen jälkeen, kun vaikutusvaltainen Sistani oli vetänyt tukensa hallitukselta.

Aiemmin aiheesta:

Irakin mielenosoituksissa jälleen väkivaltainen päivä – yli kymmenen kuollut, joukossa myös poliiseja7.12.2019

Mielenosoittajia tappanut poliisi on tuomittu kuolemaan Irakissa 1.12.2019

Irakin pääministeri eroaa tehtävästään29.11.2019

Irakin kovia kokeneilla sunnialueilla hallituksen vastaisia mielenosoituksia seurataan sivusta – Pelko pitää väestön kurissa toistaiseksi22.11.2019

Yle Bagdadin mielenosoituksissa: Irakilaiset haluavat poliitikot vaihtoon – ja vihdoin hyvän elämän11.11.2019

"Irakin vaarallisin mies" palasi politiikan keskiöön – Muqtada al-Sadr sotkee Iranin ja Yhdysvaltain kuviot16.5.2018