Ulkoministeriön henkilöstön edustaja Verkkouutisille: Luottamus Haavistoon horjunut pahasti, puoluejohtaja Ohisalolla ministeriin täysi luottamus

Juha Parikka toteaa, että ulkoministeri yrittää selitellä toimensa parhain päin. Maria Ohisalo sanoo, että ulkoministeriössä on jo pitkään ollut ongelmia, jotka olisi tullut selvittää aiemmin.

Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainvaliokunnan kuultavana eduskunnassa Helsingissä 3. joulukuuta 2019. Valiokunnan ohjelmassa oli ajankohtaiskatsaus Syyrian tilanteeseen ja ulkoministeri oli kuultavana valiokunnassa.
Pekka Haavisto vastasi median kysymyksiin viime keskiviikkona.Seppo Samuli / Lehtikuva

Viime päivinä on uutisoitu ulkoministeriön tulehtuneesta ilmapiiristä. Viimeksi tänään ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtaja Juha Parikka kertoi Verkkouutisille (siirryt toiseen palveluun), että ulkoministeriön henkilöstön luottamus ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr.) on horjunut pahasti. Virkailijayhdistys on ulkoministeriön henkilöstön edunvalvontajärjestö.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ehti kommentoimaan asiaa tuoreeltaan hallitustunnusteluiden lomassa.

Ohisalo kertoo puolueella olevan Haavistoon täysi luottamus, ja että ministeri on useaan otteeseen selvittänyt asiaa niin vihreille kuin medialle ja kansallekin.

Ohisalo näkee ulkoministeriössä olevan paljon ongelmia, joita tulisi tarkastella laajasti. Hänen mielestään ei ole hyvä, että keskitytään vain Haavistoon.

– Ulkoministeriö on ollut vuosia otsikoissa erinäisten johtajuuskysymysten vuoksi. Siellä on häirintätapauksia ja paljon muuta, johin olisi tietysti pitänyt puuttua jo vuosia sitten, ministeri sanoi tiedotusvälineille.

Hallitustunnustelija, puheenjohtaja Antti Rinne tapasi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon (kuvassa) sunnuntaina 8. joulukuuta 2019.
Hallitustunnustelija, puheenjohtaja Antti Rinne tapasi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon (kuvassa) sunnuntaina 8. joulukuuta 2019. Jussi Nukari / Lehtikuva

"Muunneltua totuutta ja selittelyä"

Juha Parikka sanoi Verkkouutisten haastattelussa, että Haavisto vaikuttaisi selittelevän ja vääristelevän faktoja.

– Konsulipäällikkö [Pasi] Tuomisen Helsingin Sanomille antaman haastattelun (siirryt toiseen palveluun) perusteella näyttää valitettavasti edelleen siltä, että Haavisto puhuu muunneltua totuutta ja selittelee toimiaan parhain päin. Enää ei voi välttyä vaikutelmalta, että kyseessä on jatkuva ja määrätietoinen totuuden vääristely, Parikka sanoo.

Parikka sanoo, että henkilöstön luottamus ministeriä kohtaan voi rakentua vain teoille eikä jälkikäteiselle selittelylle. HS:n haastattelussa Pasi Tuominen sanoi, että Haaviston johtamistapa on luonut ministeriöön pelon ilmapiirin.

Ulkoministeriössä on kiehunut sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Haavisto olisi syrjäyttänyt Tuomisen tämän paikalta al-Holin suomalaislasten avustamiseen liittyvien erimielisyyksien takia. Haavisto on kieltänyt IS:n tiedot muun muassa Ylen A-studiossa ja todennut, että Tuominen on tervetullut palaamaan tehtäväänsä.

Juttua korjattu 8.12. klo 10.36: Parikan etunimi on Juha, ei Jukka.

Lue lisää:

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ulkoministeri Haavistoa pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

Ulkoministeri Haavisto: Pyysin anteeksi konsulipäällikkö Pasi Tuomiselta, hän on tervetullut jatkamaan tehtävässään

Ulkoministeriön on muutettava johtamistaan, suosittelee häirintätapauksia tutkinut selvitys