Hyppää sisältöön

Kiinan vienti jatkaa laskuaan

Kauppasota jatkuu ja kulutus hiipuu.

Kiinan vienti jatkoi marraskuussa laskuaan. Jo kuukausia hiipunut tuonti kuitenkin kääntyi nousuun. Kuva: AOP

Kiinan vienti jatkoi laskuaan marraskuussa jo neljättä kuukautta maailmanlaajuisen kysynnän hiipuessa. Erityisesti vienti Yhdysvaltoihin putosi jyrkästi 23 prosentin verran vuoden takaisesta. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan jatkuessa vienti Yhdysvaltoihin on laskenut jo vuoden ajan.

Kiinan virallisten tullilukujen mukaan vienti maailmalle oli marraskuussa 221,7 miljardia dollaria eli noin 200 miljardia euroa. Vienti oli 1,1 prosenttia pienempi kuin viime vuoden marraskuussa.

Tuonti lähti kuitenkin nousuun puoli vuotta kestäneen laskun jälkeen. Tuonti oli 0,3 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna samaan aikaan. Tuonnin määrä oli marraskuussa 183 miljardia dollaria.

Bloombergin talousennuste ei osunut oikeaan viennin eikä tuonnin suhteen. Bloomberg oli ennustanut 0,8 prosentin nousua vientiin ja 1,4 prosentin laskua tuontiin.

Lisätariffeja urheiluvaatteille ja kännyköille

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota on jatkunut jo 17 kuukautta ja se näkyy maiden kaupassa. Se on ravistellut myös maailmantaloutta ja sijoittajien luottamusta.

Yhdysvaltain on määrä asettaa lisätariffeja kiinalaistuotteille joulukuun puolivälissä. Ne koskisivat 160 miljardin dollarin arvoista määrää tuotteita, muun muassa urheiluvaatteita ja kännyköitä. Tämän jälkeen tullimaksujen piirissä olisivat lähes kaikki tuotteet, joita amerikkalaiset ostavat Kiinasta.

Yhdysvaltain asettamat tullimaksut ovat haitanneet Kiinan vientiyrityksiä, mutta Kiinan talous on kestänyt kauppasodan iskut odotettua paremmin. Kiinan talouskasvu on yhä maailman korkeimpia, vaikka kasvu onkin pienentynyt 6 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Neuvottelut kauppasodan lopettamiseksi jatkuvat, mutta yhteisymmärrykseen ei ole päästy. Viime aikoina neuvotteluja on hiostanut presidentti Trumpin allekirjoittama laki, jolla tuetaan Hongkongin ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Kiinaa on ärsyttänyt myös lakiehdotus, joka määräisi pakotteita Kiinan viranomaisille uiguurimuslimien kohtelun takia.

Kiinalaisten kulutus vähenee

Koko vuoden kauppaluvut taas kertovat kiinalaisten kulutuksen vähenemisestä, koska tuonnin lasku on vuositasolla suurempi kuin viennin.

Tammikuusta marraskuuhun Kiinan vienti on supistunut 0,3 prosenttia 2,3 biljoonaan dollariin. Tuonti sen sijaan on laskenut paljon enemmän eli 4,5 prosenttia tammi-marraskuussa 1,8 biljoonaan dollariin.

Kiinalaisten kulutuksen väheneminen iskee globaaliin kauppaan, kun Kiina ostaa maailmalta entistä vähemmän raaka-aineita ja komponentteja.

Kiinan kauppaylijäämä maailmankaupassa on laskussa, mutta se on marraskuussa yhä yli 38,7 miljardia dollaria.

Lähteet: AFP, BBC, Reuters