Hyppää sisältöön

Ukrainalaiset vaativat kadulla presidenttiään pysymään lujana Putinia vastaan

Zelenskyi ja Putin keskustelevat huomenna Pariisissa Itä-Ukrainan konfliktista.

Kiovalaiset vaativat, että presidentti Zelenskyi pysyy tiukkana Venäjän johtajaa Vladimir Putinia vastaan. Kuva: EPA-EFE

Ukrainassa noin 5 000 ihmistä on osoittanut mieltä pääkaupungissa Kiovassa Ukrainan ja Venäjän presidenttien tapaamisen aattona. Mielenosoittajat vaativat presidentti Volodymyr Zelenskyiä pysymään lujana tapaamisessa Vladimir Putinin kanssa. Protestia johtivat Zelenskyin vastaisen opposition edustajat.

Zelenskyin ja Putinin on määrä keskustella huomenna Pariisissa Itä-Ukrainan konfliktista. Kahdenkeskinen tapaaminen on osa laajempaa niin sanottua Normandia-ryhmän huippukokousta, jolla halutaan elvyttää neuvotteluja konfliktin ratkaisemiseksi. Normandia-ryhmään kuuluvat Ukrainan ja Venäjän ohella Ranska ja Saksa.

Mielenosoittajat vaativat, että Ukraina ei saa suostua rauhansopimukseen maan itsenäisyyden kustannuksella. He pelkäävät, että presidentti Zelenskyi suostuu huonoon kompromissiin ja pilaa maan mahdollisuudet lähentyä Euroopan unionia.

Mielenosoittajat näkevät Venäjän hyökkääjänä, joka haluaa Ukrainan otteeseensa.

Ukrainan hallitus lupasi aiemmin antaa erityisaseman kapinallisten hallitsemille alueille ja järjestää siellä vaalit, sen jälkeen kun osapuolet olivat neuvotelleet syyskuussa.

Ukraina ja separatistit vetivät joukkonsa erilleen kolmella eri alueella joukkojen välisellä rintamalinjalla. Tarkoituksena on, että joukkojen väliin jäisi demilitarisoitu vyöhyke.

Pariisin kokouksessa Ukrainan hallitus haluaa sopia kestävästä tulitauosta Donbassissa, vankien vaihdosta ja laittomien asevoimien poistumisesta Venäjän tukemien separatistien hallitsemilta alueilta.

Runsaat puolet ukrainalaisista vastustaa Donbassin erityisasemaa Ukrainassa tehdyn mielipidetiedustelun mukaan. Lähes kaksi kolmannesta vastaajista ei hyväksy, että Ukrainan asevoimia vastaan taistelleille voitaisiin myöntää armahdus.

Ukrainan joukot ovat taistelleet Venäjän tukemia joukkoja vastaan Itä-Ukrainassa vuodesta 2014. Konfliktissa on kuollut yli 13 000 ihmistä.