Katri Kulmunista valtiovarainministeri, Mika Lintilä siirtyy elinkeinoministeriksi – vaihto tuli muulle puolueelle yllätyksenä

Kulmuni piti tärkeänä, että hallituksen voimakaksikon, eli pääministerin ja valtiovarainministerin välinen yhteistyö toimii.

hallitusneuvottelut
Keskustan Mika Lintilä, puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja meppidelegaation yhteiskokouksen jälkeen Helsingissä.
Keskusta päätti maanantaiaamuna ministerivaihdoksista. Elinkeinoministeri Katri Kulmuni siirtyy valtiovarainministeriksi ja Mika Lintilä ottaa hoitakseen elinkeinoministerin tehtävät. Oikealla puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Uuden hallituksen rakentaminen jatkuu tänään. Keskusta ja SDP päättivät hallitukseen lähtemisestä eilen illalla.

Keskusta kertoi ministeriehdokkaistaan aamulla. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni aikoo ottaa kantaakseen valtiovarainministerin salkun ja Mika Lintilä siirtyy elinkeinoministeriksi.

Kulmuni korosti puheessaan, että vaikeassa tilanteessa puolueen puheenjohtajan vastuuna on kantaa raskainta salkkua. Hän korosti, että puolue haluaa saada pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyön toimimaan.

Kulmuni sanoi kokouksen jälkeen, että vaihdos tapahtui nopeammin kuin hän oli ajatellut. Kulmunin mukaan esitys ministeriehdokkaista tehtiin yksimielisesti.

– Emme tienneet, että koko valtioneuvosto vaihtuu. Kun iso muutos tapahtuu niin on tärkeää, että hallituksen voimakaksikko pääministeri ja valtiovarainministeri -akseli toimii. Se on tämän punamultahallituksen pohja.

Lintilä puolestaan totesi ottavansa elinkeinoministerin salkun hyvillä mielin. Hän sanoi viihtyneensä aiemmin myös valtiovarainministeriössä.

– Niitä töitä tehdään, jota kansanliike suo, Lintilä sanoi.

Lintilä ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, olisiko hän halunnut jatkaa valtiovarainministerinä.

– Täällä tehdään aina niitä töitä, joita kansanliike tarjoaa. Molemmat ovat loistavia paikkoja ja niissä on erittäin mielenkiintoista tehdä töitä.

Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja meppidelegaation yhteiskokouksen päätöksistä Helsingissä maanantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ylen tietojen mukaan vaihto tuli yllätyksenä muulle puolueen johdolle ja ministeriryhmälle. Tieto valtiovarainministerin vaihtumisesta kerrottiin avainhenkilöille vasta tänä aamuna, juuri ennen kokousta.

– Kyllä nämä ovat ihan puheenjohtajan esityksestä syntyneet, Kulmuni sanoikin tiedotustilaisuudessa.

Muut Rinteen hallituksen keskustalaisministerit pysyvät ennallaan. Puolustusministerinä jatkaa Antti Kaikkonen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Kosonen nimitettiin tehtävään sen jälkeen, kun Annika Saarikko jäi perhevapaalle, mutta Saarikon oli tarkoitus ottaa salkku taas hoitaakseen töihin palattuaan.

RKP:n ministerisalkut pysyvät ennallaan, entä vihreillä ja vasemmistoliitolla?

RKP lähtee mukaan uuteen hallitukseen ja pitää ministerisalkut ennallaan, kertoo puoluesihteeri Fredrik Guseff STT:lle.

Guseffin mukaan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä tekivät virallisen päätöksen asiasta sähköpostitse. Jo viime viikolla kävi selväksi, että RKP on valmis jatkamaan hallituksessa vanhalla pohjalla ja hallitusohjelmalla.

RKP:n ministerit ovat puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Myös vihreiden ja vasemmistoliiton on määrä päättää, lähtevätkö ne mukaan tulevaan hallitukseen. Vihreät pitää kokouksensa kello 16 Pikkuparlamentissa ja samalla kellonlyömällä vasemmistoliitto kokoontuu eduskunnassa.

Hallitukseen lähtemisen lisäksi puolueet päättävät ministereistä. Ennakkoarvioissa istuvia ministereitä on pidetty vahvoilla.

Myös SDP päätti eilen ministeriehdokkaistaan. Puolueen ehdokas pääministeriksi on liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, joka päihitti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin niukasti äänin 32-29.

Eduskunta äänestää pääministeristä huomenna

Eduskunta äänestää pääministeristä täysistunnossaan huomenna iltapäivällä. SDP on esittänyt pääministeriksi Sanna Marinia. Koska hallituspuolueilla on eduskunnassa enemmistö, Marin valitaan.

Sen jälkeen tasavallan presidentti myöntää eron Antti Rinteen (sd.) hallitukselle ja nimittää uuden pääministerin hallituksen. Valtioneuvoston yleisistunnossa käsitellään muun muassa ministereiden työnjako. Lopuksi vanha hallitus käy jäähyväiskäynnillä presidentin luona.

Perjantaina on eduskunnassa luottamusäänestys hallitusohjelmatiedonannosta.

Lue lisää:

Tässä ovat kaikki SDP:n uudet ministerit: voitosta voittoon kulkeva Sanna Marin, paluun tekevä Paatero ja viisi muuta

Sanna Marinista tulee maailman nuorin istuva pääministeri: "En ole ikinä ajatellut ikääni tai sukupuoltani"

Sanna Marin pääministeriksi, Paatero palaa ministeriksi, Rinne ei jää hallitukseen – Yle seurasi politiikan superpäivää hetki hetkeltä

Suomi saa pääministerin, joka vienee SDP:tä kauemmas vasemmalle – kolme tärkeää asiaa, joissa Sanna Marin eroaa Antti Rinteestä