Hyppää sisältöön

Sanna Marin on otsikoissa ympäri maailman – tulevaa pääministeriä pidetään politiikan "ennätysnaisena"

Suomalaisia nuoren sukupolven naisministereitä hehkutetaan myös sosiaalisessa mediassa.

Sanna Marinin (sdp) valinta Suomen seuraavaksi pääministeriksi sinetöidään, kun eduskunta äänestää asiasta virallisesti. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin valinta sosiaalidemokraattien pääministeriehdokkaaksi herättää huomiota kansainvälisessä mediassa.

Marin on itse kertonut, ettei hänen ikänsä tai sukupuolensa ole määrittänyt hänen työtään poliitikkona. Siitä huolimatta monet mediat pitävät Marinin nuorta ikää ja sukupuolta kiinnostavana.

Brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) nostaa esiin Marinin nopean nousun 27-vuotiaasta Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajasta 34-vuotiaaksi pääministeriehdokkaaksi.

Lehti myös asettaa OECD-maiden pääministerit aikajanalle, joka osoittaa Marinin olevan harvinainen millenniaali muiden valtionjohtajien joukossa.

Tällä hetkellä maailman nuorin valtionjohtaja on Ukrainan pääministeri Oleksi Hontšaruk, 35. Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on 39-vuotias. Esimerkiksi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-un arvellaan olevan 35-vuotias.

Naisministerit tapetilla

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)nostaa esiin myös, että Marin on Suomen kolmas pääministeriksi valittava nainen. Aiemmin naispääministereinä ovat toimineet vain keskustan poliitikot Anneli Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi

Ruotsalainen Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun)puolestaan vastaa jutussaan kysymyksiin Marinin taustoista, poliittisesta asenteesta ja tulevaisuudennäkymistä.

Marinin lisäksi myös hallituksen muut naiset ovat saaneet huomiota. Kansainvälisessä mediassa on levinnyt viraalina Helsingin Sanomien toimittajan Tuomas Niskakankaan tviitti, johon on koottu naisministerien kuvat, iät ja pestit.

Marinin valintaa ja hallituksen muita naisministereitä hehkutetaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #newgeneration.

– Tervetuloa tulevaisuuteen! Vielä edellisellä vuosikymmenellä tämä vaikutti epätodennäköiseltä. Nuoriin kannattaa panostaa yhä enemmän. He johtavat meitä, toivottavasti ennemmin tai myöhemmin! Kiitos #Suomi, sanailee Twitter-käyttäjä Usman Tahir Jutt.

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) jutussa todetaan, että pääministerin vaihtuminen sattuu Suomelle hämmentävään aikaan: maassa on lakkoja ja EU-puheenjohtajuuskausi on päättymässä.

Marinin valinta hallituksen johtoon saa sinetin eduskunnan äänestyksessä. Se pidetään todennäköisesti tiistaina.

Lisää aiheesta:

.
.