Vientialojen laajat työtaistelut alkoivat: Pohjois-Pohjanmaalla lakossa suuria tehtaita

Mukana on muun muassa SSAB:n terätehdas Raahessa.

lakot
Terästä tehdään SSAB:n Raahen terästehtaan nauhavalssaamolla.
Lakossa olevat tuotantoloitokset ovat taas täydessä toiminnassa keskviikon ja torstain välisenä yönä. Kuva nyt lakossa olevan SSAB:n Raahen tehtaamon valssaamosta. Kuvituskuva.Marko Väänänen / Yle

Vientialojen laajat lakot ovat alkaneet maanantaina heti puolen yön jälkeen.

Pohjois-Pohjanmaalla työtaistelujen piirissä on suuria kohteita, muun muassa SSAB:n Raahen terästehdas, Nokia Solutions ja Networks Oulussa ja Kemiran Oulun tehdas. Lakon piiriin kuuluu myös esimerkiksi puutavaratuotteita valmistava kuusamolainen Pölkky Oy.

Kolmipäiväiset työtaistelut koskevat yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa ja yli 180 toimipaikkaa sekä Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100 000 työntekijää. Teknologiateollisuus arvioi kustannusvaikutusten nousevan noin 400 miljoonaan euroon.

Torstaina on alkamassa lisäksi 32 puualan yritystä koskeva, kuusipäiväinen työnantajaliitto Metsäteollisuuden työnsulku. Kyseessä on vastatoimenpide Teollisuusliiton jäsenten lakkoilulle. Toimenpide koskee Pölkky Oy:tä sekä MetsäGroupin, Stora Enson, UPM:n ja Versowoodin tuotantolaitoksia.

Lakot loppuvat keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!