1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Teollisuusliiton lakko näkyy Kainuussa kuudessa paikassa – "Töitä ei nyt vain tehdä"

Kainuussa lakon piirissä ovat Fin-Terpuu, KajaaniWood, Kone Hissit, Transtech, Valmet Automation ja Puunkäsittely M. Ryynänen.

lakot
Kaksi henkilöä seisoo lumisen portin edustalla heijastinliivit päällä.
Kajaanissa Pölkky-konserniin kuuluvan Kajaaniwoodin portilla oli maanantaiaamuna rauhallista. Lakkovahtina aamusta kello 5.30 lähtien ovat Jukka Kainulainen ja Antti Väyrynen.Arto Loukasmäki / Yle

Teollisuusliiton kolmipäiväinen lakko alkoi viime yönä puolilta öin. Lakot koskevat yhdeksää Teollisuusliiton toimialaa ja yli 180 toimipaikkaa sekä Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Koko maassa lakossa on yhteensä lähes 100 000 työntekijää.

Kainuussa lakon piirissä ovat Fin-Terpuu Oy, KajaaniWood Oy, Kone Hissit Oy, Transtech Oy, Valmet Automation Oy ja Puunkäsittely M. Ryynänen Oy. Esimerkiksi Pölkky-konserniin kuuluvan KajaaniWoodin portilla oli aamulla rauhallista. Lakkovahtina olevat Antti Väyrynen ja Jukka Kainulainen aloittivat päivän kello 5.30.

– Ikävältä tuntuu, mutta kyllä tämä menee. Meidän tehtävä ei ole pyöräyttää ketään pois portilta, vaan vahdimme aamuisin muutaman tunnin ja poistumme sen jälkeen paikalta, sahalla teriä laitteisiin vaihtava Antti Väyrynen kertoo.

Väyrysen mukaan KajaaniWoodilla on tällä hetkellä töissä kaksi ihmistä, mutta kaikki muut ovat kolme päivää poissa.

– Uunimiehet ottavat tavaraa pois uuneista, jotta se ei mene pilalle, Väyrynen sanoo.

Kiskokalustovalmistaja Transtech Oy:n Otanmäen tehtaallakaan ei ole tällä hetkellä töissä kuin muutama työntekijä.

– Lakon vaikutus ei näy samalla tavalla kuin esimerkiksi terästehtaalla, missä tuotanto ajettaisiin alas. Töitä ei nyt vain tehdä, sanoo teollisuusliittolainen pääluottamusmies Jouni Lämpsä.

Lakon ja sitä seuraavan työtaistelun toivotaan luovan painetta sovinnon syntymiseen.

– Sehän se tarkoitus ainakin on, Lämpsä sanoo.

Lakot loppuvat keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Kolmipäiväisen lakon jälkeen seuraa vielä Metsäteollisuuden työsulku, jonka kesto on kuusi päivää.

– Meille se ei taida tulla, koska meillä on lomautukset käynnissä. Sellainen käsitys minulla on, sanoo KajaaniWoodin portilla lakkovahtina oleva Antti Väyrynen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi