Hyppää sisältöön

"Toivottavasti Sanna Marin pitää sedät kurissa" – Tampereella juhlitaan jo ensimmäistä omaa pääministeriä

Suomen kolmas naispääministeri tulee Tampereelta ja uutinen on otettu ilolla vastaan.

Tamperelaisille Sanna Marin on tullut tutuksi etenkin kaupunginvaltuuston napakkasanaisena puheenjohtajana. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Tampereen kaduilla, toreilla ja kahviloissa Sanna Marinin (sd.) nousu pääministeriksi on ollut maanantain suurin puheenaihe. Nyt näyttää siltä, että Suomi on viimein saamassa tamperelaisen pääministerin.

Vielä ennen alkukevään eduskuntavaaleja Pirkanmaalla mietittiin, voisiko Tampere saada Sipilän hallituksen jälkeen vihdoin yhden ministerin. Alle vuotta myöhemmin liikenne- ja viestintäministeri onkin nyt nousemassa hallituksen johtoon.

Jos ja kun Marin valitaan, hänestä tulee maailman nuorin istuva pääministeri ja ensimmäinen pääministeri Tampereelta. Hän edustaa puolueessaan vasenta laitaa, ei kuulu kirkkoon ja on kasvanut sateenkaariperheessä.

Jenna Puustinen on iloinen hallituksen naisvoimasta. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Vakuutti jo valtuustossa

Tamperelainen Jenna Puustinen iloitsee Marinin voitosta.

– Marin on ollut esiintyessään todella vakuuttava ja on hienoa saada naisvoimaa ylimmälle pallille, Puustinen sanoo.

Hän uskoo, että tamperelainen pääministeri tuo kaupungille lisää mainetta. Marinin esiintyminen kaupunginvaltuustossa ja sittemmin ministerinä ovat tehneet Puustiseen vaikutuksen.

Tuleva pääministeri Marin on noussut valtakunnan politiikan tähdeksi nopeasti. Koko Suomen tuntemaksi hän vakiintui viimeistään, kun Marin paikkasi puheenjohtaja Antti Rinnettä eduskuntavaalien alla.

Tamperelaiset kuitenkin tuntevat Marinin jämäkkänä poliitikkona jo vuosien ajalta.

Kuka tamperelainen voisi unohtaa esimerkiksi ratikkavaltuuston, jossa Tampereelle päätettiin rakentaa ratikka? Maratonkokous kesti kuusi tuntia, ja lukuisat valtuutetut ottivat uusia puheenvuoroja kerta toisensa perään.

Marin suitsi tilannetta ja sai pidettyä kokousta kurissa.

Valtuuston puheenjohtajana toiminutta Marinia kehuttiin niin mediassa kuin kansan kesken suorasanaiseksi ja vakaaksi johtajaksi.

– Jo kaupunginvaltuustossa hän on ollut napakka ja hoitanut asiat hyvin. Toivottavasti Marin pitää sedät kurissa muiden naisten kanssa, Puustinen naurahtaa.

Myös Tampereen kauppahallin kahvipöydissä Marin on päivän ykköspuheenaihe. Yksi kehaisee Marinia tamperelaisittain "hyväksi likaksi".

Pekka Siivosen mukaan Sanna Marin nousee pääministeriksi kovassa paikassa. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Vaikka tamperelaiset Marinin voiton ottavatkin ilolla vastaan, hallituskriisi on tuoreena mielessä.

– Marin joutuu todella kovaan paikkaan. Käynnissä ovat kuitenkin isot kriisit ja hallitussotkut. Saa nähdä, miten hartiat kestävät, Pekka Siivonen toteaa.

Anne Dünder nyökyttelee vieressä.

– Se, miten tätä maata viedään eteenpäin, on pääkysymys. Esimerkiksi työllisiä tarvitaan todella paljon lisää, että valtiolle saadaan rahaa, Dünder toteaa.

Maailmanlaajuisiin uutisiin

Sen jälkeen kun Marin voitti Antti Lindtmanin sunnuntai-iltana äänin 32–29, riemu repesi niin Tampereella kuin kansainvälisestikin. Marinin historiallinen nimitys on noussut maanantain aikana maailmanlaajuiseksi uutiseksi.

Myös Suomessa keskustelua on käyty niin tulevan pääministerin iästä kuin sukupuolestakin. Toisin kuin kansainvälisessä huomiossa, kaikki kommentoijat eivät ole iloinneet nuoresta naispääministeristä.

Myös Marinin poliittisesta kokemuksesta on kirjoiteltu monisävyisesti. Marin näyttää olevan Twitterissä selkeästi suosiossa, sillä vähättelijöille on pistetty jauhoja suuhun viikonlopusta alkaen.

Näin esimerkiksi tamperelainen historiantutkija Jussi Jalonen kritisoi mediaa Twitterissä:

Kirjailija Jari Tervo kiinnitti huomionsa maanantaina Iltalehden kanteen.

Marinia ovat onnitelleet ja kiitelleet poliitikot yli puoluerajojen. Esimerkiksi kokoomuksen Juhana Vartiainen yltyi kehaisemaan tulevaa pääministeriä. Twitter-keskusteluissa Marinin päättäväisyyttä ja suoruutta on kuvailtu hämäläiseksi ominaisuudeksi.

.
.