"Porukka tietää, että tässä on kyse omista palkoista" – Tuhansia koskeva teollisuuden lakko hiljentää tehtaat ja kaivokset kolmeksi päiväksi

Teollisuusliiton kolmipäiväiseen lakkoon osallistuu Lapissa yhteensä tuhansia työntekijöitä ja toimihenkilöitä.

lakot
Lakkovahdit vahtii Outokummun sisäänkäyntejä.
Lakkoon osallistuu Outokummun Tornion tehtailla ja Kemin kaivoksella yli 1500 työntekijää. Lakko hiljentää Lapin isoja teollisuustyöpaikkoja kolmeksi päiväksi.Juuso Stoor / Yle

Puoliltaöin alkanut teollisuuden lakko vaikuttaa laajasti Lapin teollisuusyrityksissä. Kolmipäiväinen lakko on pysäyttänyt tuotannon Tornion Outokummun terästehtaalla ja Outokummun Kemin kaivoksella sekä Kittilän kultakaivoksella, Sodankylän Kevitsan kaivoksella ja Stora Enson Veitsiluodon sahan Kemissä.

Lakko koskee Lapissa tuhansia Teollisuusliiton työntekijöitä ja ammattiliitto Pron toimihenkilöitä. Työtaistelussa on kyse (siirryt toiseen palveluun) (Teollisuusliitto) palkankorotuksia koskevasta kiistasta.

Esimerkiksi Outokummun Tornion ja Kemin yksiköissä lakossa on yhteensä yli 1 500 työntekijää. Työntekijöiden pääluottamusmiehen Tytti Pernun mukaan taustalla kummittelee yhä kiky, jota työnantaja yrittää mitata pois palkoista.

Tätä ei Pernun mukaan voida hyväksyä missään nimessä.

– Kyllä tässä lakkoillaan sen takia, että työnantaja on aika laajalla rintamalla jyräämässä sellaisia asioita läpi, että ei voi muuta. Ei tällaisesta aikanaan ollut mitään puhetta kun kikyyn pitkin hampain suostuttiin, Pernu sanoo.

Teollisuus lakkovahdit Pekka Kenttä ja Heikki Konttajärvi päivystää Outokummun lakkoa.
Lakkovahdit Pekka Kenttä (vas.) ja Heikki Konttajärvi vahtivat Outokummun Tornion tehtaiden pääportilla, että lakko pitää.Juuso Stoor / Yle

Vastaukseksi myös metsäteollisuustyöpaikkoja koskevaan Teollisuusliiton lakkoon Metsäteollisuus ry on julistanut työpaikoilleen kuusi päivää kestävän työsulun. Se alkaa 12. joulukuuta.

"Tässä on omista palkoista kyse"

Sodankylässä Bolidenin Kevitsan kaivoksella lakkoon osallistuu yli 300 työntekijää, kertoo työntekijöiden pääluottamusmies Jari Leskisenoja. Töissä ovat vain suojelutyöhön määrätyt henkilöt.

Leskisenojan mukaan työtaistelutahto on kaivoksella ollut korkealla.

– Porukka kyllä tietää, että tässä on omista palkoista kyse. Sopimusvääntö on ollut pitkä ja leikkausesitykset varsinkin alussa olivat kyllä hurjia, Leskisenoja sanoo.

Kaivoksen johtaja Peter Bergman arvioi lakon aiheuttavan puolen miljoonan euron menetykset päivässä. Koko yhtiössä lakon kustannuksiksi lasketaan jopa 10 miljoonaa euroa.

Teollisuusliiton jäsenten lisäksi kolmipäiväiseen lakkoon osallistuu Lapissa noin 650 toimihenkilöliitto Pron jäsentä.

Valtakunnallisesti lakot koskevat yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa ja yli 180:tä toimipaikkaa. Mukana lakoissa on yhteensä noin 100 000 työntekijää, ja kustannusten ennustetaan nousevan yli 400 miljoonan euron.

Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen työkiistassaan Teknologiateollisuuden kanssa viikko sitten. Kiistakapulaksi jäi palkankorotusten prosentti.

Uusista neuvotteluista kiistan ratkaisemiseksi ei ole vielä sovittu.

9.12. klo 13.51 korjattu ilmaisu Teollisuusliiton lakko muotoon teollisuuden lakko.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).