Vientialan lakot koskevat Hämeessä noin 1500 tehtävää – "Toivotaan, että ei tule pitkä rupeama, mutta pahalta näyttää!"

Hämeessä lakot hiljentävät reilut kymmenen tuotantolaitosta.

lakot
Tukkirekka Versowoodin Otavan sahan pihalla.
Muun muassa Versowoodin sahat ovat seisoksissa lakon vuoksi.Esa Huuhko / Yle

Vientialojen laajat lakot alkoivat viime yönä. Lakot koskevat kaikkiaan yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa ja yli 180:tä toimipaikkaa sekä Teollisuusliiton, Rakennusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä.

Teollisuusliiton Hämeen vastaava aluetoimitsija Sauli Järvinen kertoo, että Hämeessä lakossa on noin 1500 tuotannon tehtävää. Kanta- ja Päijät-Hämeessä lakko hiljentää reilut kymmenen toimipaikkaa.

– Versowoodilla lakossa on 400 tuotannon työntekijää. Lisäksi toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt ovat lakossa. Lisäksi lakko vaikuttaa merkittävästi SSAB:n ja Konecranesin tuotantoon.

Versowoodin tuotantolaitokset uhkaavat seisoa joulukuussa pidempäänkin, sillä työnantajapuolta edustava Metsäteollisuus ry on julistanut kuuden päivän työsulun, joka olisi 12.–18. joulukuuta.

"Teknologiasektorilla puhutaan prosenteista, muilla sektoreilla tekstitkin on vielä tekemättä"

Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen työkiistassaan Teknologiateollisuuden kanssa maanantaina 2. joulukuuta, eikä edellytyksiä neuvotteluille ennen lakkojen alkamisia enää ollut. Kiistakapulaksi jäi palkankorotusten prosentti.

– Kyllä tässä haastetta vielä riittää! Teknologiasektorilla puhutaan enää prosenteista, mutta muilla sektoreilla tekstitkin on vielä tekemättä, toteaa Järvinen.

Järvinen toivoo, että lakkoja ei jouduttaisi laajentamaan, mutta paineiden vuoksi tilanne näyttää huonolta. Järvinen kuitenkin toivoo, että vientiteollisuus voisi näyttää muille mallia sopimisen kulttuurista.

Mihin Teollisuusliitossa sitten oltaisiin tyytyväisiä? Vaikka eri maat eivät ole kilpailukyvyltään suoraan verrannollisia, niin Järvisen mukaan niistä saa kuitenkin suuntaa.

– Esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa korotukset ovat olleet 3–6 prosentin luokkaa. Lisäksi niissä on tehty pitkiä sopimuskausia.

Vientialojen lakot jatkuvat joulukuun 11. päivään. Järvinen ennakoi, että neuvotteluista ei tule helppoja.

– Toivotaan, että ei tule pitkä rupeama, mutta pahalta näyttää!