Tiistai on säässä iloinen poikkeus – keskiviikkona saapuu uusi matalapaine sateineen

Lämpötila sahaa etelässä ja maan keskiosassa nollan asteen molemmin puolin. Pohjoisessa on kylmempää.

sää
Viikko on sateinen
Viikko on sateinen

Huominen tiistai tekee säässä iloisen poikkeuksen, mutta muutoin viikko on sateinen. Suurimmat sateet saadaan tänään maanantaina maan keskiosassa. Lunta on satanut kuluneen vuorokauden aikana Kainuun ja Keski-Pohjanmaan alueella jo 5-10 senttimetriä.

Etelässä sateet tulevat päivällä vetenä ja yön aikana ilman kylmetessä myös lumena. Sateet väistyvät aamuun mennessä itään.

– Huomenna tiistaina on tilapäisesti poutapäivä, kun luoteesta virtaa meille kuivempaa ilmaa. Koko maassa ollaan päivälläkin pakkasen puolella, sanoo Ylen meteorologi Seija Paasonen.

Uudet sateet saapuvat jo keskiviikkona lännestä alkaen. Sateen olomuoto vaihtelee eri puolilla Suomea. Itä- ja pohjoisosassa maata sataa lunta, ja lännessä ja etelässä sateet tulevat välillä vetenä ja välillä lumena.

Eniten lunta on Puolangalla, 61 senttiä. Monella muullakin paikkakunnalla lunta on yli puoli metriä.

– Ihan eteläinen Suomi pysynee lumettomana näidenkin sateiden jälkeen. Idässä ja pohjoisessa lumipeite todennäköisesti vahvistuu sateiden ansiosta, sanoo Paasonen.

Merillä myrskyää

Keskiviikkona myös tuuli voimistuu ja läntisillä merialueilla tuuli voi yltyä myrskylukemiin. Ilmatieteen laitos on antanut läntisille merialueille kovan tuulen varoituksen (siirryt toiseen palveluun). Paasonen muistuttaa, että tähän aikaan vuodesta erilaiset myrskyt ovat hyvin tyypillisiä.

Lämpötilat sahaavat viikon aikana maan etelä- ja keskiosassa nollan asteen molemmin puolin. Maan pohjoisosassa on reilusti viileämpää ja pakkasta on useampina päivinä.

– Myös pohjoisessa lämpötila saattaa kohota viikon loppupuolella nollan tuntumaan.

Ennusteen mukaan sateet jatkuvat myös viikon loppupuolella.