1. yle.fi
  2. Uutiset

Korkein hallinto-oikeus kumosi Kaavin valituksen – kunta ei voi erota Kysteristä

KHO perustelee päätöstä Paras -lailla sekä aiotun eron vaikutuksilla Kysterin muiden kuntien toimintaan.

Kaavi
Lääkärin vastaanottohuoneen odotusvalo.
Kuvituskuva.YLE

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Kaavin kunnan päätöksen erota perusterveydenhuollon liikelaitos Kysteristä. Kaavi päätti runsaat kaksi vuotta sitten erota Kysteristä ja kilpailuttaa kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut vuoden 2019 alusta alkaen.

Valtioneuvosto velvoitti Kaavin kuitenkin pysymään osana Kysteriä eli järjestämään terveydenhuollon palvelut ja vanhusten laitospalvelut yhdessä Keiteleen, Leppävirran, Pielaveden, Rautavaaran, Tervon ja Vesannon kuntien kanssa.

Kaavi valitti valtioneuvoston päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kaavi vetosi huonoon taloudelliseen tilanteeseensa sekä kunnan itsemääräämisoikeuteen. Valituksen mukaan valtioneuvosto ylitti harkintavaltansa rajan ja päätös oli perustuslain sekä Paras-lain vastainen.

Asiasta pyydettiin lausuntoja eri tahoilta. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä todettiin, että Kaavin ero Kysteristä aiheuttaisi yhteistoiminta-alueelle merkittäviä toiminnallisia ja taloudellisia haittoja. Erityisesti Rautavaara on ollut erityisen riippuvainen yhteistyöstä Kaavin kanssa. Rautavaara lopetti vuodeosastonsa liityttyään Kysteriin.

Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen taas totesi lausunnossaan, että rautavaaralaisten osastohoito siirtyi Kaaville, koska Juankoski liittyi Kuopioon ja Rautavaara lakkautti oman vuodeosastonsa, eikä Rautavaaran kunnan tulisi siirtää omia virheitään muiden kuntien maksettavaksi.

KHO on nyt hylännyt Kaavin kunnan valituksen.

KHO perustelee päätöstään kunta-ja palvelurakenneuudistuksesta annetulla niin sanotulla Paras-lailla. Sen mukaan kunnassa tai kuntien muodostamalla yhteistoiminta-alueella on oltava vähintään noin 20 000 asukasta. Perusteluna ovat myös irtautumisen vaikutukset yhteistoiminta-alueen toimintaan ja talouteen sekä palveluiden toteutumiseen.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan myös, että perustuslakivaliokunta on todennut, ettei yhteistoiminta-aluetta koskeva sääntely ole ongelma kunnallisen itsehallinnon perustuslainsuojan näkökulmasta.

Lue seuraavaksi