Poliisi ehtii Savukoskelle hitaimmin Suomessa – kiireellisimmissäkin tapauksissa joutuu odottamaan 70 minuuttia

Viime vuonna tällaisia hälytyksiä oli Savukoskella kuitenkin vain neljä.

poliisi
Poliisin tunnuslätkä.
Viime vuonna poliisi saapui Savukoskelle kaikista kiireellisimmissä tapauksissa keskimäärin 71 minuuttia hälytyksen jälkeen. Tällaisia hälytyksiä oli Savukoskella viime vuonna neljä.Risto Koskinen / Yle

SavukoskiPoliisia saa odottaa Suomessa pisimpään Savukoskella, kertoo tuore raportti (siirryt toiseen palveluun). Viime vuonna poliisi saapui Savukoskelle kaikista kiireellisimmissä tapauksissa keskimäärin 71 minuuttia hälytyksen jälkeen. Tällaisia hälytyksiä oli Savukoskella viime vuonna neljä.

Toissa vuoteen verrattuna Savukosken vasteaika oli 25 minuuttia pidempi, mikä nosti sen Suomen hitaimmaksi kunnaksi. Vasteajat ovat pidentyneet myös Enontekiöllä, Muoniossa ja Pellossa.

Sen sijaan Utsjoella poliisi saapui viime vuonna edellisvuotta nopeammin. Silti Utsjoellakin poliisin vasteaika oli hieman yli tunti.

Poliisin kiireellisimpien tehtävien valmiusaika eräissä Lapin kunnissa kuvaajana
Poliisi

Savukosken vs. kunnanjohtaja Esko Rautiainen toivoo, että poliisijohto ja sisäasiainministeriö ryhtyisivät toimiin tilanteen parantamiseksi.

– Odottaisin sellaisia toimenpiteitä, että tähän kehitykseen voitaisiin vaikuttaa. Kyllä ihmiset ja omaisuus ovat yhtä arvokkaita täällä kuin muuallakin, Rautiainen sanoo.

– Onneksi tällaisia tapauksia on niin vähän, viime vuonna Savukoskella neljä kertaa, eikä minulla ole elämässä koskaan ollut tarvetta turvautua 112:een kiireellisessä tapauksessa. Mutta ne, jotka ovat joutuneet sen kokemaan, varmasti se on heille kova koettelemus odottaa yli tunti.

Lisäksi paljon kiireettömiä tehtäviä

Raportti pitää harvaan asuttujen alueiden tilannetta myös työsuojeluongelmana, koska vaativiinkaan hälytystehtäviin ei ole aina saatavilla kuin yksi partio.

A-kiireellisyysluokan tehtävistä lähes puolet hoidetaan nykyään usean poliisipartion voimin. Harva-alueella tukipartion odottaminen kasvattaisi jo muutenkin pitkää vasteaikaa.

Lisäksi poliisilla on monia sellaisia tehtäviä, joita se tekee kiireellisten hälytysten lisäksi. Näitä ovat esimerkiksi vankien kuljetustehtävät, tuomioistuimien vartiointitehtävät, rauhallisten päihtyneiden henkilöiden säilyttäminen, löytötavaroiden ja löytöeläinten käsittely sekä vähäiset liikennevahingot.

Raportti haluaisi nämä tehtävät pois poliisilta ilman kehysleikkauksia, jotta poliisilla olisi enemmän resursseja kiireellisiin tehtäviin.

Lue lisää

Hurjat lukemat julki: Savukoskella Suomen surkein tilanne, poliisi tulee apuun 71 minuutissa – "Maaseuduille paremmat palvelut 53 miljoonalla"

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).