Soite runnoi säästöpakettinsa valmiiksi: Lepola ja Tunkkari säilyvät, uusia yt-neuvotteluja ei ole tulossa

Valtuusto säilytti muitakin uhattuja palveluita. Puuttuva säästö etsitään viime kädessä kuntien taskuista.

Soite
Tunkkari terveyskeskuksen yleislääketieteen osaston käytävä.
Sari Vähäsarja / Yle

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten valtuuston maanantainen kokous oli vähintäänkin värikäs. Taloussuunnitelmaa eli säästöohjelmaa läpikäynyt valtuusto äänesti kymmenkunta kertaa ja päätyi muun muassa säilyttämään Tunkkarin ja Lepolan.

Puuttuva säästö haetaan valtuuston mukaan toimintoja kehittämällä ilman uusia yt-neuvotteluja. Samalla aloitetaan pilotti, jossa kehitetään Tunkkarin ja Kannuksen palvelurakennetta vahvistamalla avohoitoa niin, että vuodepaikkoja voidaan vähentää vaiheittain.

Valtuusto päätökset jättävät vielä talousarvion luvut osin auki. Asiaa käsitellään ylimääräisessä kokouksessa. Jollei säästöä kohdenneta mihinkään, se kaatuu kuntalaskutuksena kuntien harteille.

Moni kokouksesta poistunut olikin hämmentynyt siitä, mitä nyt oikeastaan päätettiin.

Marlen Timonen esitti 3 miljoonan euron siirtämistä palveluiden ostosta henkilöstökuluihin, jotta uusi yt-kierros olisi varmasti voitu välttää. Esitys kuitenkin kaatui äänin 20–5. Timonen peräsi perusteluja asialle, koska piti vääränä sitä, etä tarvittava raha otetaan kuntien taskuista.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi piti vastauksessaan Timoselle "hölmöläisten hommana" sitä, että summia siirrellään talousarviossa paikasta toiseen.

Palveluja säilytetään, kustannusvaikutukset auki

Valtuusto säästi myös esimerkiksi Toholammin röntgenin ja teki muutoksia suunnitelmiin terveysasemien miehitykseen. Salista kuului soraääniä siitä, ettei päästösten kustannusvaikutuksia ole selvitetty.

Kokkolan Koivuhaan neuvolapalvelut säilyvät myös. Hypake-hankkeen mahdollisesti toteutuessa tilanne arvioidaan uudelleen. Neuvolatoiminta oli siirtymässä Koivuhaasta Isokylän monitoimitaloon.

Kokkolaan suunniteltu hyvinvointipalvelukeskus koki kuitenkin takaiskun, kun sen suunnitteluun varattu määräraha poistettiin investointiosasta. Toholammin Ilkka Piispasen ja keskustaryhmän esitys hyväksyttiin äänin 21–4.

Valtuusto haluaa päättää yksityiskohdistakin

Luottamus nousi esiin monessa puheenvuorossa. Osa kaipasi sitä, toiset vakuuttivat sen löytyvän, mutta keskustelun sävy sai hallituksen varapuheenjohtajana Pekka Nurmen jo hiiltymään.

– Kyllä nyt voi miettiä, kannattaako mittauttaa hallituksen luottamus. Siellä istutaan 6–10 tunnin kokouksia ja täällä tulee rankkaa tekstiä, sanoi Nurmi ja viittasi muutosesityksiin, joita valtuutetut tykittivät.

Keskustelua käytiin jo siitä, mistä valtuusto itse asiassa saa päättää. Vetelin Jussi Torppa esitti, että valtuusto päättää ensi vuoden talousarvion liitteen informatiivisen osion mukaisista asioista, paitsi käyttösuunnitelmasta sen sijaan, että valtuusto hyväksyisi linjaukset ja tavoitetasot. Tämä hyväksyttiin äänin 17–7, yksi äänesti tyhjää.

Informatiivisessa osassa ovat esimerkiksi suunnitelmat siitä, miten asiat missäkin toimipisteessä järjestetään. Suunnitelmat ovat alustavia, ja jos valtuusto haluaa tehdä niistä sitovat päätökset, ne joudutaan tuomaan valtuustoon uudelleen jatkovalmistelun jälkeen.

– Jos valtuusto päättää aukioloajoista ja päivittäisistä henkilöstömääristä, se joutuu kokoustamaan aika usein, sanoi toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi.

Riitta Rahkola sanoi, että palvelujen järjestäminen pitää nyt ottaa valtuuston käsiin, sillä luottamusta ei enää ole. Pirkko Häli kommentoi miettivänsä hämmentyneenä, mitä salissa oikein päätetään.

– Kyse on luottamuksesta, sitä joko on tai ei ole.

Valtuutetut kaipasivat kokouksessa paljon lisätietoa, esimerkiksi RKP:n Marlen Timonen esitti alussa pitkän kysymyslistan. Timonen halusi tietää muun muassa, mikä todella on Soiten hallituksen päättämä säästötavoite, miksi ostopalvelut ovat lisääntyneet ja mitä ovat muut toimintakulut, jotka myös ovat kasvaneet.

Yksityiskohtaisen tiedon perään kyseli herätti sekin eripuraa. Hans Snellman toivoi, että valtuutetut selvittäisivät asiat ennakkoon eikä kokouksessa tarvitsisi käydä läpi niin paljon detaljeja. Puheenjohtaja muistutti kuitenkin, että kysyminen on valtuutettujen oikeus,

Kokouskutsu bittiavaruuteen?

Taloussuunnitelman käsittely oli katketa alkuunsa, kun osa valtuutetuista kyseenalaisti kokouskutsujen perilletulon. Tiettävästi yksi valtuutettu ei ole saanut kokouskutsua lainkaan. Kutsut lähetettiin sähköpostitse Postin lakon takia.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi sanoi, että kutsut on lähetetty valtuutettujen itse ilmoittamiin osoitteisiin eikä Soite ole saanut niin sanottuja herjailmoituksia siitä, ettei lähetys olisi mennyt perille.

Myös sitä moitittiin, että lisämateriaalia on tullut moneen otteeseen ja viimeiset päivitetyt tiedot ainakin osalle vasta kokouspäivän aamuna.

Ylilääkäreiltä vetoomus hoidon puolesta

Kokouksen aluksi ylilääkärit jättivät valtuustolle kirjelmän, jossa vetosivat perustehtävän turvaamisen puolesta. Se tarkoittaa yhdenmukaisten, laaja-alaisten palvelujen järjestämistä kaikille asiakkaille.

– Sekä päättäjiä että virkamiehiä sitoo sama ohjeistus. Olemme kuitenkin saaneet huolestuneina huomata, että aluepolitiikka on usein ajanut ohi tämän, todetaan vetoomuksessa.

Tavoitteina ovat hoidon vaikuttavuus, potilastyytyväisyys ja henkilöstön jaksaminen. Käytännössä lääkärit ovat kokeneet talousohjelmaa tehtäessä, että heidän kätensä on sidottu.

– Annetaan ymmärtää, että säästöt saadaan tekemällä yhä enemmän vähemmilä käsillä.

Säästöjä henkilöstöstä jo päätetty

Lokakuussa aloitetut yt:t eivät johda vakituisten irtisanomisiin tai lomautuksiin. Noin 170 työpanosta poistuu esimerkiksi ulkoistamisten kautta ja määräaikaisuuksien vähentämisellä.

Lisäksi neuvotteluissa sovittiin noin 3 miljoonan muista säästöistä, joista 2 miljoonaa tulee lomapalkkavelan pienentämisestä. Käytännössä soitelaiset määrätään pitämään vuosilomansa ajallaan, vain 10 päivää voi siirtää seuraavalle vuodelle. Kuntayhtymällä on nyt lähes 24 miljoonaa euroa lomapalkkavelkaa.

Jo aiemmin Soite on päättänyt noin 160:n vanhusten tehostetun palveluasumisen paikan ulkoistamisesta. Ulkoistettavat yksiköt ovat Kotiranta Kannuksessa, Harjukoti Vetelissä, Sandbacka Kruunupyyssä ja Emeliehemmet Kokkolassa.

Ensimmäisenä ulkoistetaan Sandbacka. Aikaisimmillaan ulkoistukset tapahtuvat pääsiäisen tienoilla.

Soiten säästöpaketista suli taas miljoonia: Tunkkarin vuodeosastoa ja Lepolaa esitetään säilytettäviksi – "Tämä on henkilöstölle viesti, johon on mahdoton sitoutua"

Soiten yt-neuvottelut venyvät – henkilökunnan vähentämistarve on säilynyt 220 henkilötyövuodessa

Sote-keskus, asema vai piste? Soiten säästölista muuttaa monia keskipohjalaisten palveluja

Soiten yt-neuvottelut varmistuivat, samalla pohditaan palveluverkon muutoksia – pienimmät yksilöt liipasimella