1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Opettajat lomautetaan korkeintaan kahdeksi viikoksi Kouvolassa – kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion

Valtuutetut keskustelivat lomautuksista ja kulttuurin avustusleikkauksista pitkään, mutta eivät tehneet muutoksia pohjaesitykseen.

Kouvolan kaupunginvaltuuston käsittelyssä maanantaina oli vuoden 2020 talousarvio. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunginvaltuuston hyväksyi maanantaina ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2020–2022.

Yli kuusi tuntia kestäneessä kokouksessa valtuutettuja puhutti eniten kaupungintyöntekijöitä koskevat lomautukset ja Kouvolan maksamien kulttuuriavustusten leikkaaminen.

Lopulta päätökset tehtiin kuitenkin kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisesti.

Kaupunki lomauttaa ensi vuonna työntekijöitään saadakseen 5,5 miljoonan euron säästöt. Lisäksi esimerkiksi Kouvolan teatterin, Pohjois-Kymen musiikkiopiston ja Kymi Sinfoniettan avustuksista leikataan 10 prosenttia.

Ainoana poikkeuksena hyväksyttiin muutos, että alkuperäisestä esityksestä poistettiin lause, jossa tarkasteltiin Kouvolan pääkirjaston siirtämistä kauppakeskus Manskiin. Muutosta esitti Pekka Korpivaara (kok.).

Lomautukset tulevat ensi vuonna

Kaupungin työntekijät lomautetaan ensi vuonna pääsääntöisesti kolmeksi viikoksi. Kasvatuksen ja opetuksen hoito- ja opetushenkilöstön lomautusaika on kuitenkin enintään kaksi viikkoa.

Yhteistoimintaneuvottelut saatiin päätökseen maanantaina. Lomautusten lisäksi ensi vuonna vähennetään pysyvästi 17 henkilötyövuotta.

Lomautuksesta ensi vuonna saatava säästö on 5,5 miljoonaa euroa.

Mahdollisilla lomautuksilla on vaikutuksia kaupungin palveluihin. Tarkoituksena on kuitenkin turvata lakisääteiset palvelut ja asiakasturvallisuus lomautuksista huolimatta.

Perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen opetushenkilöstön lomautusajat ovat kaksi viikkoa tai lyhyempiä. Luokkamuotoisen erityisopetuksen pienryhmien opettajien lomautusaika on viikko, ja kuntatason luokkamuotoisen erityisopetuksen henkilöstöä ei lomauteta lainkaan.

Kouvolan kaupungintalolla osoitettiin maanantaina mieltä henkilöstölomautuksia vastaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Varhaiskasvatuksen opettajien ja hoitajien lomautusaika on kaksi viikkoa.

Lomautusten lisäksi henkilöstövähennyksillä saavutetaan 900 000 euron pysyvä henkilöstösäästö.

– Vähennykset ovat merkittäviä etenkin ottaen huomioon sen, että kävimme keväällä jo yhdet yt-neuvottelut, joiden seurauksena henkilöstö vähenee vuosien 2019–2020 aikana 111 henkilötyövuodella, Kouvolan kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Karhu sanoo.

Lue lisää: Kouvola sai kuluvan vuoden toiset yt-neuvottelut pakettiin – opettajat lomautettaisiin korkeintaan kahdeksi viikoksi

Vihreiden valtuutettu Sari Hyytiäinen esitti kokouksessa, että vuodelle 2020 kaavaillut lomautukset siirrettäisiin ensi vuodelta vuodelle 2021. Näin henkilöstö saataisiin mukaan säästöjen suunnitteluun. Juha Huhtala (vihr.) kannatti Hyytiäisen esitystä. Esitys kaatui äänestyksen jälkeen luvuin 47–10, yksi tyhjä.

Kulttuuriavustuksia leikataan esityksen mukaisesti

Pisimpään kokouksessa keskusteltiin Kouvolan kulttuuriavustusten leikkauksista.

Kokoomuksen Sinikka Rouvari teki kokouksessa muutosesityksen, jonka mukaan Kouvolan teatterin, Kymi Sinfonietan ja Pohjois-Kymen musiikkiopiston leikkaukset olisi puolitettu. Näin jokaisen avustuksista olisi leikattu 10 prosentin sijaan vain viisi prosenttia.

Rouvarin esitystä puolsivat Marjatta Nykänen (kok.), Maria Eloranta (sd.), Birgit Koskela (kok.) ja Jorma Liukkonen (vas.).

Rouvarin esitys kaatui kuitenkin äänestystuloksella 49–6, tyhjiä 3. Näin pohjaesitys eli 10 prosentin leikkaukset hyväksyttiin.