Hyppää sisältöön

IS: Anne "Heinäsirkka" Taskinen on kuollut

Taskinen nousi julkisuuteen Sleepy Sleepersin riveissä 1970-luvulla.

Anne Taskinen Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen / AOP

Laulaja Anne "Heinäsirkka" Taskinen on kuollut, kertoo Ilta-Sanomat. Taskinen oli kuolleessaan 61-vuotias. Ilta-Sanomien mukaan Taskinen löytyi kuolleena kotoaan Helsingin Pikku-Huopalahdesta lauantaina 7. joulukuuta. Kuolemasta kertoo IS:lle Taskisen äiti Anja Repo.

Taskinen nousi julkisuuteen Sleepy Sleepers -yhtyeen riveissä 1970-luvulla. Hän esiintyi myös Leningrad Cowboysissa 1980-luvulla. Hänen soolouransa ensimmäinen single julkaistiin 1979 ja albumi 1985. Soololevyjä hän on tehnyt kahdeksan, lisäksi hän oli mukana myös monilla muilla levyillä.

Taskinen toimi lisäksi vuosia toimittajana ja järjesti useita hyväntekeväisyyskonsertteja. Lisäksi hän on näytellyt teatterissa ja muun muassa Aki Kaurismäen lyhytelokuvissa.

Taskisen projekti Rockin korkeat korot toi 2000-luvulla näkyvästi esiin naisrokkareita. Taskinen kirjoitti vuonna 2004 Rockin korkeat korot – suomalaisen naisrockin historia -teoksen.

Toisten puolustaja

Taskinen syntyi Valon nimipäivänä. Viime vuoden alkupuolella STT:n haastattelussa hän sanoi, että päivä osui kohdilleen, sillä valon jakamisesta muille tuli hänelle elämänmissio.

– Minun pitää näyttää valoa ihmisille, jotka ovat pimeässä. Kuulostaa aika suurelliselta täällä baarin pöydässä kello kolmen aikaan iltapäivällä, mutta se on totta, laulaja kertoi tuolloin töölöläiskuppilassa.

Tehtävä alkoi jo alakoulussa. Taskinen kertoi, että ei lähtenyt mukaan, jos koulun pihalla kiusattiin jotakuta vain siksi, että tämä oli jotenkin erilainen tai outo.

– Muistan kansakoulusta tytön, joka ei puhunut mitään ja kaikki sanoivat, että hän on mykkä. En uskonut sitä, joten menin juttelemaan hänelle ja otin huomioon. Ja sitten hän puhui, muistan sen hetken vieläkin.

Itseäänkin Taskinen joutui puolustamaan, useasti.

– Kouluaikoina minulla oli nilkkoihin asti ulottuva punainen takki ja pyöreät aurinkorillit päässä, niin minuthan näki kirkolta kotiin asti. Minua yritettiin kiusata, mutta minä pistin ne kiusaajat kuriin, hän kertoi.

.
.