Sähköinen oirekysely Omaolo laajenee koko Kanta-Hämeeseen

Kaikki kantahämäläiset pääsevät lähiaikoina luotettavasti selvittämään verkossa erilaisten oireiden perusteella, onko tarvetta lähteä lääkäriin.

Sähköiset terveyspalvelut
Lääkäri ja potilas
Omaolo toimii verkossa vuorokauden ympäri.Derrick Frilund / Yle

Terveydenhuollon sähköinen oirekyselypalvelu Omaolo laajenee koko Kanta-Hämeeseen. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ja Janakkala ottivat palvelun käyttöön loka-marraskuussa. Lähikuukausina palvelu tulee käyttöön Hattulassa ja Riihimäen seudulla.

Maksuton verkkopalvelu auttaa arvioimaan viidentoista oirearviokyselyn avulla, onko tarvetta lähteä lääkäriin. Oirearvioiden lisäksi asiakkaat voivat arvioida oikeuttaan omaishoidon tukeen, henkilökohtaiseen apuun tai liikkumista tukeviin palveluihin. Palveluarvioista asiakas saa lisätietoa ja toimintasuosituksia.

Selvityksessä on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mahdollinen mukaantulo Omaolo-palvelujen käyttöön. Tulosalueylilääkäri Ari Palomäki näkee, että on kansainvälisesti ainutkertaista, että ollaan näin pitkällä koko maakunnan ja monen eri organisaation osalta.

– Meidän asukkaat saavat samantasoisen arvion tätä kautta. Jos käytännön neuvotteluissa päästään nopeasti eteenpäin, voidaan laajentaa sitä aikaa, jonka ammattilainen on paikalla arvioimassa ne vastaukset kysymyksiin, joihin tietokone ei pysty antamaan varmaa vastausta.

Palomäki uskoo, että sähköisten palvelujen kehittäminen ja laajentaminen alkaa jossain vaiheessa vaikuttaa käyntimääriinkin.

– Joko ne eivät lisäänny niin paljon kuin tähän mennessä tai jopa joiltain osin vähenevät jonkin verran. Ei tarvitse fyysisesti lähteä hoitopaikkaan, jos sen asian pystyy selvittämään tällä tavalla.

Käyttö ei vielä suurta

Omaolo-palvelu tuo vaihtoehtoja perinteisten palvelujen rinnalle. Esimerkiksi flunssaoireinen voi terveysasemalle soiton sijasta tehdä Omaolo-oirearvion. Sen avulla hän voi saada yhteyden ammattilaiseen tai vastaanottoajan, ohjeet itsehoitoon tai kiireellisissä tapauksissa ohjauksen ensiapuun.

Omaolovastaava Ilona Rönkkö kertoo, että kysyntää on vielä varaa kasvattaa.

– Joudumme opettelemaan palvelujen myyntiä nyt, kun olemme joutuneet jo monet vuodet myymään ei-oota. Asiakas pystyy itse käynnistämään tilanteensa ratkaisun verkossa, ja jos tarvitsee ammattilaista, ohjautuu suoraan sen pakeille, joka pystyy parhaiten auttamaan.

Palvelu laajenee

Mukaan on saatu myös yleinen oirekysely eli periaatteessa kaikissa oireissa voi aloittaa asioinnin verkossa. Omaolo.fi (siirryt toiseen palveluun) -palvelu tulee täydentymään lähivuosina muun muassa hyvinvointitarkastus- ja valmennuspalveluilla. Tulossa on myös lasten ja nuorten terveystarkastuksia, suun terveydenhuollon palveluja sekä pitkäaikaissairaille soveltuvia palveluja.

Avohoidon ylilääkäri Arto Honkala Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä kertoo puolentoista kuukauden kokemuksella, että käyttö ei ole ollut vielä suurta, mutta uutta opetellaan.

– Tämäntyyppinen väline tulee varmasti kehittymään lähivuosina huimasti, hän uskoo.

Omaoloa kehitetään kansallisesti kuntayhtymien, kuntien, sairaanhoitopiirien ja SoteDigi Oy:n kanssa. Palvelu on käytössä Espoossa, Helsingissä, Kanta-Hämeessä, Jyväskylässä, Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, Oulussa, Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymässä, Porvoossa, Siun sotessa, Tampereella, Turussa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä. Myös palvelun kehittämisessä mukana olleet Kuopio ja Sodankylä tulevat ottamaan Omaolon käyttöön lähitulevaisuudessa.