1. yle.fi
  2. Uutiset

Soiten säästövaltuusto käyntiin yskien: kaikki valtuutetut eivät saaneet kokouskutsua?

Kokouksen alussa lääkärit vetosivat päättäjiin hoidon turvaamisen puolesta.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite
Keskussairaalan pääovi Kokkolassa.
Ari Vihanta / Yle

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten valtuusto päättää parhaillaan taloussuunnitelmasta, jossa pitäisi saada yksimielisyys jopa 14 miljoonan euron säästöistä.

Taloussuunnitelman käsittely oli katketa alkuunsa, kun osa valtuutetuista kyseenalaisti kokouskutsujen perilletulon. Tiettävästi yksi valtuutettu ei ole saanut kokouskutsua lainkaan. Kutsut lähetettiin sähköpostitse Postin lakon takia.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi sanoo, että kutsut on lähetetty valtuutettujen itse ilmoittamiin osoitteisiin eikä Soite ole saanut niin sanottuja herjailmoituksia siitä, ettei lähetys olisi mennyt perille.

Myös sitä moitittiin, että lisämateriaalia on tullut moneen otteeseen ja viimeiset päivitetyt tiedot ainakin osalle vasta kokouspäivän aamuna.

Toimitusjohtaja sanoo, että annettua lisäinformaatiota on pyydetty päätöksen taustaksi. Myös valtuuston iltakoulussa oli todettu, että lisätietoa tarvitaan.

Kokouksessa kysyttiin myös, onko kaikilla suunnitelmasta varmasti tuorein versio, sillä ainakin Marlen Timosen versiossa on vähemmän sivuja kuin sisällysluettelo sisältää.

Asian käsittely kuitenkin aloitettiin.

Ylilääkäreiltä vetoomus hoidon puolesta

Kokouksen aluksi ylilääkärit jättivät valtuustolle kirjelmän, jossa vetosivat perustehtävän turvaamisen puolesta. Se tarkoittaa yhdenmukaisten, laaja-alaisten palvelujen järjestämistä kaikille asiakkaille.

– Sekä päättäjiä että virkamiehiä sitoo sama ohjeistus. Olemme kuitenkin saaneet huolestuneina huomata, että aluepolitiikka on usein ajanut ohi tämän, todetaan vetoomuksessa.

Tavoitteina ovat hoidon vaikuttavuus, potilastyytyväisyys ja henkilöstön jaksaminen. Käytännössä lääkärit ovat kokeneet talousohjelmaa tehtäessä, että heidän kätensä on sidottu.

– Annetaan ymmärtää, että säästöt saadaan tekemällä yhä enemmän vähemmilä käsillä.

Juttua muutettu klo 14.10: kokouksen päätösten laillisuus on varma eikä sitä enää tarkisteta.

Lue seuraavaksi