Pirkanmaan kunnat eivät taipuneet budjetin korotukseen ​– sairaanhoitopiirin on etsittävä yli 20 miljoonan säästöt

Pirkanmaan kunnat eivät suostuneet Pirkanmaan sairaanhoitopiirin budjettiin esitettyihin maksukorotuksiin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Lasten ja nuorten sairaala sijaitsee uuden pääsisäänkäynnin oikealla puolella
Taysissa on viime vuosina tehty isoja uudistushankkeita. Uusi pääsisäänkäynti avautui uuden lastensairaalan viereen syyskuussa.Heli Mansikka / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) valtuusto ei hyväksynyt sellaisenaan sille annettua talousarvioesitystä. Esitys olisi nostanut kuntien rahoitusta yhteensä yli 20 miljoonalla eurolla. Nyt sairaanhoitopiirin ensi vuoden budjetti jäi yli 20 miljoonaa alijäämäiseksi. Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti asiasta kokouksessaan maanantaina iltapäivällä äänestyksen jälkeen.

Valtuuston päätöksen mukaan kunnille budjetoitu erikoissairaanhoidon palvelujen myynti voi olla korkeintaan sairaanhoitopiirin tarjouksen mukainen. Kuntayhtymän alijäämä katetaan ensisijaisesti muilla toimenpiteillä kuin hinnankorotuksilla. Valtuusto päätti, että taloussuunnittelukauden tasapainottamisohjelma esitetään valtuustolle toukokuussa 2020.

Ennen kokousta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen arvioi, että kiista rahoituksesta saattaa vaikeuttaa potilaiden pääsyä erikoissairaanhoitoon. Alijäämäisen budjetin hyväksyminen saattaisi merkitä ensi vuonna 500 henkilön vähennystarvetta.

Tänään Martikainen tarkensi Ylen haastattelussa, että henkilökunnan vähentämistä pyritään välttämään viimeiseen asti.

– Minä olen itse käyttänyt vähennystarvetta kuvaamaan lähinnä muutoksen suuruutta. Olen myöskin sanonut, että henkilökunnan vähentäminen on viimeinen keino, Martikainen sanoo.

Poikkeuksellinen tilanne

Kunnilla oli jo ennen kokousta yhteinen näkemys siitä, että hinnankorotuksia erikoissairaanhoitoon ei hyväksytä. Sairaanhoitopiirin mukaan kyse olisi ollut hintatason palauttamisesta kustannuksia vastaaviksi. PSHP:n talousjohtaja Pasi Virtasen mukaan kuntien pitäisi ottaa huomioon, miten tilanteeseen on päädytty.

– Kun sote-ratkaisu oli tulossa kunnille palautettiin aikaisempien vuosien ylijäämänä 30 miljoonaa euroa. Kikyn hyödyt siirrettiin täysimääräisesti kunnille. Lisäksi vuonna 2018 kuntatalouden kriisin takia hintoja alennettiin, Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan säästöt etsitään nyt yhdessä kuntien kanssa. Hän tviittasi kokouksen jälkeen, että heti talvella alkaa kuntien kanssa yhteinen työ, jolla etsitään yksimielisyys säästöjen tekemisestä.

Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti ottaa käyttöön siirtoviivemaksun. Sen arvioidaan tuottavan sairaanhoitopiirille viisi miljoonaa euroa.

Lue myös:

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Kuntien linjaus vaikeuttaisi potilaiden hoitoon pääsyä