Hyppää sisältöön

Ukrainan ja Venäjän johtajat sopivat tulitauosta Itä-Ukrainaan – Putin kommentoi Berliinissä tehtyä murhaa

Keskusteluiden tavoitteena oli löytää ratkaisuja Ukrainan sodan ratkaisemiseksi.

Itä-Ukrainan tilanteesta on neuvoteltu tänään Pariisissa
Itä-Ukrainan tilanteesta on neuvoteltu tänään Pariisissa
  • Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat Pariisissa ensimmäistä kertaa kasvotusten.
  • Normandia-ryhmän kokoukseen osallistuvat myös Ranskan ja Saksan johtajat.
  • Osapuolet sopivat, että tulitauko pyritään saamaan voimaan Itä-Ukrainaan vuoden loppuun mennessä.
  • Putin kommentoi lehdistötilaisuudessa myös kesällä sattunutta murhaa Berliinissä sekä Wadan päätöstä sulkea Venäjä pois kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sopivat sitoutuneensa siihen, että Itä-Ukrainaan saataisiin tulitauko ennen tämän vuoden loppua. Lisäksi osapuolet kertoivat pyrkimyksestä vetää joukot Itä-Ukrainan konfliktialueilta ensi vuoden maaliskuuhun mennessä. Venäjän valtaaman Krimin tilannetta ei käsitelty kokouksessa.

Ensimmäistä kertaa toisensa tavanneet presidentit kertoivat asiasta Pariisissa järjestetyn niin kutsutun Normandia-ryhmän neuvotteluiden jälkeen. Normandia-ryhmään kuuluvat Ukrainan ja Venäjän lisäksi Ranska ja Saksa.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan neuvotteluissa saavutettiin edistystä. Hän kertoi toivovansa, että Normandia-ryhmä voisi kokoontua jälleen neljän kuukauden kuluessa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi olevansa hyvillään tapaamisesta, vaikka myönsikin, että tehtävää on vielä paljon.

Ennen pitkäksi venyneitä neuvotteluja tunnelmaa kuvattiin jäykäksi, kun osapuolet istuivat neuvottelupöytään televisiokameroiden kuvatessa alkavaa tapaamista.

Putinin kehonkieli oli vaivaantunutta. Hän katseli huoneen kattoa ja hymyili väkinäisesti.

Huippukokous on herättänyt Ukrainassa ristiriitaisia tunteita. Sunnuntaina noin 5 000 ihmistä osoitti mieltään ja vaati Zelenskyiä pysymään lujana tapaamisessa.

Putin kommentoi georgialaisen murhaa Berliinissä: "Hän oli tappaja"

Putin kommentoi lehdistötilaisuudessa myös Berliinissä kesällä surmatun Georgian tšetšeenin murhaa. Saksan mukaan murhan takana on Venäjä tai Venäjään kuuluva Tšetšenia.

Putin totesi, että surmattu tšetšeeni oli osallistunut Venäjän maaperällä "veritöihin" ja kuvaili uhria "tappajaksi." Presidentti kertoi Venäjän pyytäneen Saksalta aiemmin miehen luovutusta, mutta Putinin mukaan Saksa ei ollut tähän suostunut.

– En tiedä mitä, mitä hänelle tapahtui, mutta hän oli sekaantunut järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoi Putin.

Putin esitti lisäksi vastalauseensa sille, että Saksa karkotti viime viikolla kaksi venäläisdiplomaattia murhan vuoksi. Presidentin mukaan Saksan ei pitäisi ryhtyä karkotuksiin, joiden perustana ovat alustavat johtopäätökset.

Merkel puolestaan kertoi ilmoittaneensa Putinille, että Saksa odottaa Venäjän antavan tietoja murhasta. Saksa on aiemmin todennut, etteivät venäläisviranomaiset ole olleet yhteistyöhaluisia murhan selvittämisessä.

Putin kommentoi myös maailman antidopingtoimisto Wadan päätöstä sulkea Venäjä suurista urheilutapahtumista neljäksi vuodeksi dopingnäytteiden datan manipuloinnin takia. Presidentin mukaan kaikkia venäläisurheilijoita ei pitäisi rankaista rikkomusten vuoksi.

Lue myös: