Vihreät ja vasemmistoliitto osallistuvat hallitukseen ja jatkavat samoilla ministerikokoonpanoilla – Kari: Olemme ylpeitä Haavistosta

Haavisto sanoi käyneensä tänään pitkän keskustelun kahden ulkoministeriön henkilöstöjärjestön kanssa.

Vihreä liitto
ulkoministeri Pekka Haavisto, sisäministeri, puheenjohtaja Maria Ohisalo ja ympäristöministeri Krista Mikkonen.
Vihreät valitsevat ministeriehdokkaat maanantaina iltapäivästä.

Vihreät ja vasemmistoliitto valitsivat ehdokkaansa ministereiksi maanantaina iltapäivällä. Molempien puolueiden ministeriryhmät pysyvät ennallaan. Puolueet myös päättivät kokouksissaan, että ne osallistuvat Sanna Marinin (sd.) hallitukseen.

Vihreät päättivät, että puolueen ministerit ovat jatkossakin sisäministeri, puheenjohtaja Maria Ohisalo, ulkoministeri Pekka Haavisto ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Ohisalo sanoi jo kokoukseen mennessään, että vihreiden ministeriryhmä säilyy ennallaan. Hän myös totesi, että Haavistolla on hänen luottamuksensa.

Haavisto on viime päivinä ollut myrskyn silmässä liittyen hänen toimintaansa Syyrian al-Holin leirillä olevien lasten palauttamiseksi Suomeen.

Haavistoa on syytetty omavaltaisesta toiminnasta leirillä olevien lasten auttamiseksi Suomeen ilman poliittista päätöstä.

Haavisto on kiistänyt syytökset ja vedonnut oikeuskanslerin Tuomas Pöystin ratkaisuun, jonka mukaan leirillä olevia pitäisi auttaa.

Kari: Vihreät ylpeitä Haavistosta

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari myönsi kokouksen jälkeen medialle, että kokouksessa keskusteltiin Haavistosta.

Kari sanoi, että kokouksessa tultiin lopputulokseen, että Haavistolla on vihreiden tuki. Karin mukaan vihreät ovat ylpeitä siitä, että heillä on ulkoministeri, joka on tehnyt kaikkensa, jotta voidaan selvittää, miten al-Holin leirillä olevia lapsia voidaan auttaa.

Haavisto kertoi myöhemmin ministereiden tiedotustilaisuudessa, että on istunut tänään pitkän kokouksen kahden ulkoministeriön henkilöstöjärjestön kanssa. Hänen mukaansa keskustelu oli hyvähenkinen, jossa sovittiin menetelmistä, joilla työilmapiiriin liittyviä asioita voidaan korjata.

Ohisalo ei halunnut kommentoida ulkoministerin tontille kuuluvia asioita, mutta totesi, että henkilöstöasiat täytyy olla kunnossa. Hän myös peräänkuulutti avointa keskustelua.

Haavisto: Ylin virkamiesjohto ei ole havainnut laittomuuksia

Yle kertoi tänään, että Suomella on ollut valmisteilla hyvin yksityiskohtainen suunnitelma al-Holin leirillä olevien suomalaisten saamiseksi takaisin Suomen.

Haavisto kertoi käyneensä ylimmän virkamiesjohdon kanssa keskustelua siitä, onko asiassa tapahtunut jotakin lain tai määräysten vastaista.

– Yli virkamiesjohto on vakuuttanut, että jos he olisivat havainneet mitään lakien vastaista, he olisivat ilman muuta pysäyttäneet kaikki sellaiset toimet, Haavisto kertoi.

Haavisto ei vielä halunnut ottaa kantaa siihen, missä vaiheessa valtioneuvoston tulisi tehdä päätös al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamiseksi. Hän kertoi, että edellinen hallitus käsitteli al-Hol-kysymystä lokakuun lopussa iltakoulussa oikeuskanslerin läsnä ollessa. Siellä nykyinen toimintalinjaus hyväksyttiin.

– Nyt on sitten Sanna Marinin hallituksen asia, haluaako se muuttaa toimintalinjaa tai millä tasolla se haluaa sen käsitellä, Haavisto sanoi.

Vasemmistoliiton ministereinä jatkavat puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Vaalikauden puolivälissä Pekosen korvaa ministerinä Hanna Sarkkinen aiemman suunnitelman mukaisesti.

Lue lisää:

Ulkoministeriön henkilöstön edustaja Verkkouutisille: Luottamus Haavistoon horjunut pahasti, puoluejohtaja Ohisalolla ministeriin täysi luottamus

Haavistolta uusi selvitys al-Holin lasten asiassa: painottaa tarkistaneensa toimien laillisuuden moneen kertaan