Kainuun kunnat lukuun ottamatta Puolankaa pääsivät jatkoon valtion työllisyyskokeilussa – "Ei tässä mitään ihmeellistä ole"

Kokeilualueet varmistuvat lopullisesti, kun eduskunta on hyväksynyt kokeilulain.

työllisyys
Työnhakija selaa te palveluita verkossa.
Ensi keväänä käynnistyvissä kokeiluissa kunta vastaa nykyistä enemmän työttömien palveluista. Kuvituskuva.Mikko Savolainen / Yle

Kainuun kunnat lukuun ottamatta Puolankaa ovat päässeet mukaan valtion työllisyyden kuntakokeilun jatkovalmisteluun. Työ- ja elinkeinoministeriö valitsi jatkoon koko maassa 20 kuntien yhteistä hakemusta.

Viime metreillä Kainuun kuntien yhteisestä hakemuksesta vetäytynyt Puolanka haki kokeiluun yhdessä Pudasjärven ja Kuusamon kanssa, mutta tätä hakemusta ei valittu jatkoon.

– Ei tässä mitään ihmeellistä ole. Yli 120 kuntaa haki kokeiluun, ja vain 20 hakemusta hyväksyttiin. Yli puolet Suomen kunnista on kokeilun ulkopuolella, sanoo Puolangan pormestari Harri Peltola.

Peltolan mukaan kokeiluun mukaan pääseminen olisi tuonut lisärahoitusta työllistämisasioiden järjestämiseen, mutta vain vähän. Kainuun kohdalla se tarkoittaa noin 10 prosentin lisäystä TE-keskuksen rahoitukseen.

– Käytännössä tämä ei vaikuta toimintoihimme mitenkään. Yhteistyö työllistämisasioissa jatkuu Paltamon, Ristijärven ja Hyrynsalmen kanssa ainakin ensi vuoden. Mitä tapahtuu sen jälkeen, on kunnanhallituksen käsissä torstaina, Peltola kertoo.

Kokeilualueet varmistuvat lopullisesti, kun eduskunta on hyväksynyt kokeilulain.

Ensi keväänä alkavissa kokeiluissa kunta vastaa nykyistä enemmän työttömien palveluista. Tavoitteena on edistää nykyistä tehokkaammin työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.

Kokeilut kestävät vuoden 2022 loppuun asti.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!