Pohjois-Suomessa omakotitalon reaaliarvo on laskenut viime vuosina

Reaalihinnat laskivat pohjoisessa viitisen prosenttia neljässä vuodessa mutta vain 0,3 prosenttia viime vuonna.

asuminen
ett grågrönt trähus
Yle/Camilla Andelin

Vanhojen omakotitalojen hinnat ovat laskeneet neljän vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kaikkialla muualla Suomessa paitsi pääkaupunkiseudulla, kertovat Tilastokeskuksen tuoreimmat luvut.

Kun tarkastellaan omakotitalojen reaalisia eli inflaatiosta puhdistettuja hintoja, tilanne on synkempi. Omakotitalojen reaalihinnat ovat nyt alhaisemmat kuin neljä vuotta sitten koko maassa, myös pääkaupunkiseudulla.

Pohjois-Suomessa vanhan omakotitalon keskimääräinen reaalihinta putosi 4,8 prosenttia vuodesta 2015 viime vuoteen. Luvut ovat kunkin vuoden kolmannelta neljännekseltä.

Reaalihintaindeksi kuvaa omakotitalon hankkimiseen tarvittavaa – ja sen myynnistä saatavaa – rahamäärää paremmin kuin todelliset kauppahinnat, koska siitä on poistettu inflaation vaikutus ja siten eri vuodet ovat vertailukelpoisia keskenään.

Vanhojen omakotitalojen reaalihintojen kehitys kuvaajana
Jyri Tynkkynen / Yle

Viime vuoden aikana parempi kehitys

Pohjois-Suomessa kehitys on kulkenut viime vuosina hieman eri tahtia kuin muualla pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa.

Vuosien 2016 ja 2017 välillä reaalihinnat putosivat pohjoisessa nopeammin kuin muualla, mutta sen jälkeen taas muualla Suomessa lasku on ollut nopeampaa kuin pohjoisessa.

Vuoden 2019 aikana omakotitalojen reaalihinnat kallistuivat näistä alueista ainoastaan pääkaupunkiseudulla. Reaalihinnat ovat nousseet siellä lähes neljä prosenttia vuodessa.

Pohjois-Suomessa taas vanhojen omakotitalojen reaalihinnat laskivat vuoden 2018 syksystä vuoden 2019 syksyyn vain hivenen, eli 0,3 prosenttia.

Lähteet: Tilastokeskus