Takuueläkettä saaville paluumuuttajille lupaavia uutisia: rahantulo Ruotsista ei ole loppumassa vuoden kuluttua

Ruotsi suunnittelee takuueläkkeisiin muutoksia, jotta jatkossakin olisi mahdollista maksaa etuutta ulkomaille.

takuueläke
eläkeläisen kädet laskevat euroja
Takuueläkkeeseen ovat oikeutettuja Ruotsissa yli kolme vuotta asuneet, joilla ei ole ansiotuloa lainkaan tai tulot ovat olleet pienet.AOP

Ruotsi suunnittelee tekevänsä takuueläkkeeseen muutoksia pystyäkseen edelleen maksamaan tukea pienituloisille tai tulottomille eläkeläisille myös ulkomaille. "Peruseläke" olisi suunnitelmien mukaan samansuuruinen kuin nykyinen takuueläke.

Ruotsin hallitus on vastaanottanut asiasta tehdyn selvityksen, joka sisältää ehdotuksen siitä, että takuueläkkeeseen oikeutetut jatkossakin saisivat nykyisen rahasumman, mutta uudennimisenä tukena, peruseläkkeenä. Peruseläke laskettaisiin ajalta, jonka henkilö on työskennellyt tai asunut Ruotsissa.

Suomessa 17 000 paluumuuttajan eläketulon säilyminen muuttui epävarmaksi vuonna 2017, kun EU-tuomioistuin luokitteli Ruotsin takuueläkkeen sellaiseksi vähimmäisetuudeksi, jota voidaan maksaa vain Ruotsissa asuville.

Ruotsin takuueläkettä saa kaikkiaan yli 40 000 henkilöä eri maissa.

Ensihätään Ruotsissa turvauduttiin väliaikaiseen lakiin, joka mahdollistaa asumisperusteisen eläkkeen maksamisen. Lain voimassaoloa on jatkettu vuoden 2020 loppuun asti. Samaan aikaan on selvitetty EU-tuomioistuimen päätöksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia reagoida siihen.

Takuueläkkeeseen ovat oikeutettuja Ruotsissa yli kolme vuotta asuneet, joilla ei ole ansiotuloa lainkaan tai tulot ovat olleet pienet.

Ruotsissa pidetään tärkeätä varmistaa myös tulevaisuudessa eläkejärjestelmän mukainen perusturva Ruotsissa asuneille. Sosiaaliturvasta vastaava ministeri Ardalan Shekarabi toteaa tiedotteessa, että EU-tuomio on muuttanut pelikenttää ja Ruotsin on reagoitava siihen.

– Turvallisuusjärjestelmämme täytyy edelleen toimia ja tuoda turvallisuutta, vaikka maailma muuttuukin.

Lue myös:

Ruotsi päätti maksaa takuueläkkeitä vielä vuoden – sen jälkeen 17 000 pienituloista suomalaista voi jäädä ilman rahoja