Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri tutkii ulkoministerin ja ulkoministeriön toimet al-Holin leiriläisten siirtoa koskevassa jupakassa

Ministeri Pekka Haavistoa (vihr.) koskeva rikostutkinta on siirtynyt poliisilta oikeuskanslerille.

Al-Holin pakolaisleirin naiset lastasivat tavaroitaan kuorma-auton lavalle kuljetusta varten kesäkuussa 2019. Kuva: Ahmed Mardnli / EPA

Oikeuskansleri aloittaa tutkinnan al-Holin leiriläisten siirtoa Syyriasta Suomeen koskevassa kokonaisuudessa.

Ylen tietojen mukaan Suomella on jo "melko täsmällinen" suunnitelma siitä, miten lapset ja naiset siirrettäisiin Suomeen.

Oikeuskanslerin kiinnostus kohdistuu kolmeen kokonaisuuteen.

Ensimmäisessä selvitetään ulkoministeriön sisäiset tapahtumat ja poliittinen ohjaus eli se, onko Pekka Haavisto (vihr.) mahdollisesti painostanut virkamiehiä tekemään laittomia päätöksiä.

Toisessa kokonaisuudessa oikeuskanslerinvirasto pohtii, onko ulkoministeriössä menetelty asianmukaisesti, kun Pasi Tuomista on yritetty siirtää pois konsulipäällikön virasta.

Kolmas selvitys liittyy prosessin laillisuuteen eli siihen, että onko ulkoministeriössä toimittu oikein, kun se on asettanut uuden erityisedustajan al-Hol-asiaan.

Poliisille on tehty ainakin yksi tutkintapyyntö, joka koskee ministeri Haaviston menettelyä. Oikeuskansleri tutkii myös sen, sillä poliisi ei ole toimivaltainen viranomainen ministeriä koskevissa asioissa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo Ylelle, että kanteluissa ja julkisuudessa on esitetty voimakkaita väitteitä mahdollisesta lainvastaisesta menettelystä.

– Tässä on syytä, että tämä selvitetään, Pöysti sanoo.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi viikko sitten, että ulkoministeri Haavisto olisi syrjäyttänyt virkamiehen, jolla oli eri näkemys leirillä olevien auttamisesta. Haavisto on pyytänyt tilannetta anteeksi ja sanonut, että virkamies voi jatkaa tehtävässään.

Valtioneuvoston oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella ylin laillisuusvalvoja. Hän valvoo hallituksen ja ministeriöiden sekä tasavallan presidentin virkatoimien lainmukaisuutta.

Lue myös:

.
.