"Virkamiesten vastaus näytti siltä, että emme voi tehdä mitään" – Ylelle vuodettu ministeriön sisäinen viesti vierittää syytä al-Hol-kiistassa virkamiesten päälle

Ulkoministeriön sisäisen viestin mukaan kiistassa on kyse "vakavasta näkemyserosta". Viestin on allekirjoittanut alivaltiosihteeri Pekka Puustinen.

Syyria
Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainvaliokunnan kuultavana eduskunnassa Helsingissä 3. joulukuuta 2019. Valiokunnan ohjelmassa oli ajankohtaiskatsaus Syyrian tilanteeseen ja ulkoministeri oli kuultavana valiokunnassa.
Seppo Samuli / Lehtikuva

Ulkoministeriön hallinnosta vastaava virkamiesjohto puolustaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimia al-Holin leiriläisten siirtoa koskevassa jupakassa.

Asia selviää Ylelle vuodetusta ulkoministeriön sisäisestä viestistä.

Ilta-Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun)viime viikolla, että Haavisto olisi syrjäyttänyt virkamiehen, jolla oli eri näkemys leirillä olevien auttamisesta. Haavisto on pyytänyt tilannetta anteeksi ja sanonut, että konsulipäällikkö Pasi Tuominen voi jatkaa tehtävässään.

Tapauksen laillisuutta tutkii jo oikeuskansleri.

"Miten tulipalo sammutetaan oikein"

Tänään maanantaina iltapäivällä ulkoministeriön henkilöstölle lähetetyn viestin mukaan al-Holin leiriläisten kotiuttamista koskeva keskustelu johtuu vakavasta näkemyserosta, "siitä, miten tulipalo sammutetaan oikein".

Viestin on allekirjoittanut alivaltiosihteeri Pekka Puustinen. Hän on yksi ulkoministeriön korkeimmista virkamiehistä.

Viestissä vieritetään syytä ministeriön virkamiesten suuntaan.

– UMn virkamiesten vastaus tilanteeseen näytti siltä, että emme voi tehdä mitään. Kun tämä ei varmaankaan ollut ainoa mahdollinen vastaus niin haluttiin löytää tapa, jolla UM voi päästä työssä eteenpäin", Puustinen kirjoittaa viitaten al-Holin leiriläisten siirtoon Syyriasta Suomeen.

Käytännössä asian valmistelusta vastasi konsulipäällikkö Pasi Tuominen.

Henkilöstön mielestä siirtymisvelvollisuus ei peruste

Alivaltiosihteerin viestin mukaan ”vakava näkemysero al-Hol-asioiden hoidossa näkyi virkamiesjohdolle tulleena pyyntönä selvittää, löytyisikö konsulipäällikölle muita sopivia tehtäviä. Pyyntö oli harvinainen ja poikkeuksellinen”.

Helsingin Sanominen haastatteleman Pasi Tuomisen mukaan hänet siirrettiin pois al-Holin pakolaisleiriä koskevien asioiden käsittelystä Haaviston päätöksellä. Tuomisen mukaan päätöksen taustalla oli se, etteivät hänen ja alaistensa näkemykset miellyttäneet Haavistoa.

Tuomisen julkisuuteen antaman lausunnon mukaan hänelle kerrottiin siirrosta vasta pari viikkoa päätöksen jälkeen.

Tuominen ei halunnut kommentoida asiaa maanantaina Ylelle.

– Erimielisyydet koskivat al-Hol-asioiden hoitotapaa. Tämän pohjalta katsottiin, että perustelut tehtävästä toiseen määräämiselle täyttyvät UM:n siirtymisvelvollisuuden nojalla. Diplomaattivirkamies voidaan siirtää toiseen tehtävään perustellusta syystä. Valmistelua jatkettiin, Puustinen kirjoittaa henkilöstölle tänään lähettämässään viestissä.

Ylen maanantaina haastattelemat työntekijät ovat ihmeissään siitä, että Haavisto – ja nyt myös virkamiesjohto – perustelevat siirtoa siirtymisvelvollisuuden nojalla. Työntekijöiden mukaan virkamiehillä on siirtymis_velvollisuus_, mutta ei siirtymis_pakkoa_.

Henkilöstö ei halua esiintyä jutussa nimellään, sillä he pelkäävät oman uransa puolesta.

Puustinen kieltää laittomuudet

Yle tavoitti Puustisen puhelimitse maanantai-iltana kommentoimaan viestissään esittämiä väitteitä.

Puustinen asettui vahvasti Haaviston puolelle. Haaviston toiminnassa ei ole Puustisen mukaan mitään moitittavaa.

– Minulla on hänestä positiivista sanottavaa. Hän on erittäin aktiivinen ja yrittää saada Suomea kokoaan suuremmaksi maailmalla, Puustinen sanoo.

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen on kokenut, että Haavisto painosti häntä toimimaan virkavastuulla ilman poliittista päätöstä, ja vaaransi näin virkamiesten oikeusturvan. Tuomisen mielestä myös päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi oli laiton.

Alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kieltää laittomuudet jyrkästi.

– Virkamiesjohto on noudattanut kaikissa päätöksissään ulkoministeriön säännöksiä, Puustinen sanoo.

"Kaikki eivät jaa julkisuudessa esiin tuotua kuvaa"

Ylen haastattelemat henkilökunnan edustajat ovat pöyristyneitä siitä, ettei ministeriön virkamiesjohto ole viestinyt aiheesta lainkaan ministeriön sisällä. Menettely on herättänyt suuttumusta työntekijöiden keskuudessa.

Moni ministeriön virkamies allekirjoittaa väitteen "pelon ilmapiiristä", josta myös konsulipäällikkö Pasi Tuominen on puhunut Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa.

Henkilöstölle lähetetyssä viestissä työilmapiiriongelmia sen sijaan vähäteltiin.

– Julkisuudessa on myös esitetty negatiivisia näkemyksiä UM:n työilmapiiristä. Varmasti tällaisiakin kokemuksia on. Olen kuitenkin ymmärtänyt keskusteluissani, että kaikki eivät jaa julkisuudessa esiin tuotua kuvaa, Puustinen kirjoittaa.

Puustisen mukaan hänellä itsellään ei ole ollut minkäänlaisia yllätyksiä tai vaikeuksia Haaviston kanssa.

Työntekijöiden edustajat, ministeri ja osa ministeriön virkamiesjohdosta tapasivat tänään maanantaina. Tapaaminen sujui alivaltiosihteerin mukaan hyvässä hengessä ja tapaamisia on tarkoitus jatkaa.

Lisätty maanantaina 9.12.2019 kello 19.30 Puustisen kommentit.

Korjattu 9.12.2019 kello 20.24 alaotsikossa ollut virheellinen muotoilu, että Pekka Puustinen olisi ulkoministeriön korkein virkamies. Hän on yksi korkeimmista virkamiehistä.

Lue myös:

Suomella on "melko täsmällinen" suunnitelma, miten al-Holin leiriläiset siirrettäisiin Suomeen