1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trumpin oma oikeusministeriö tyrmäsi hänen väitteensä FBI:n politisoitumisesta: "Venäjä-tutkintaa ei aloitettu poliittisista syistä"

Oikeusministeriö löysi kuitenkin Venäjä-tutkinnasta useita puutteita.

Donald Trump
Robert Mueller ja Donald Trump.
Robert Mueller ja Donald Trump.Michael Reynolds, Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa maan oikeusministeriö on julkaissut (siirryt toiseen palveluun) kauan odotetun tutkimuksensa presidentti Donald Trumpin vastaisen Venäjä-tutkinnan oikeutuksesta.

Tutkimusta johtaneen Michael E. Horowitzin mukaan liittovaltion poliisi FBI ei aloittanut Venäjä-tutkintaa poliittisista syistä. FBI:lla oli oikeusministeriön raportin mukaan tarpeeksi todisteita aloittaa Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksien tutkiminen vuonna 2016.

Trump on useaan otteeseen syyttänyt Venäjä-tutkimusta poliittiseksi ajojahdiksi ja arvostellut FBI:ta politisoitumisesta.

Oikeusministeriön 434-sivuinen raportti löysi kuitenkin useita puutteita FBI:n Venäjä-tutkimuksesta. Raportin mukaan FBI muun muassa väärensi asiakirjoja saadakseen oikeudelta luvan salakuunnella Trumpin lähipiiriin kuuluvaa henkilöä.

FBI:n Venäjä-tutkinta valmistui tämän vuoden maaliskuussa. Oikeusministeri William Barr julkaisi yli 400-sivuisesta raportista nelisivuisen, osin sensuroidun yhteenvedon. Sen viesti oli, että Trumpia ei ole syytä epäillä rikoksista tai väärinkäytöksistä.

Mueller ei ottanut raportissaan suoraan kantaa siihen, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen.

Lue myös:

New York Times: Report on F.B.I. Russia Inquiry Finds Serious Errors But Debunks Anti-Trump Plot (siirryt toiseen palveluun)

Oikeusministeri: Muellerin tutkinta ei löytänyt näyttöä Trumpin vehkeilystä Venäjän kanssa

Trumpia piinanneesta Venäjä-tutkinnasta on käynnistetty rikostutkinta – Yhdysvaltain oikeusministeriö tutkii itseään

Lähteet: Associated Press, Reuters

Lue seuraavaksi